Ανεξάρτητα από το σχέδιο εγγυήσεων προχωρούν οι τιτλοποιήσεις της Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξάρτητα από το σχέδιο εγγυήσεων προχωρούν οι τιτλοποιήσεις της Eurobank
Επιφυλάξεις για την ταχύτητα υλοποίησης του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων εκφράζουν οι τραπεζίτες. «Θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα στις τιλοποιήσεις», αναφέρουν στο insider.gr.

Στις αρχές του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος προσφορών από τους επενδυτές για την πρώτη συναλλαγή τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί από τη Eurobank.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και είναι η πρώτη του είδους της που θα πραγματοποιηθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδανικά, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και έτος το τέλος του έτους, ωστόσο πιθανότερο θεωρείται το πρώτο τρίμηνο του 2019.

«Δουλεύουμε εντατικά το τελευταίο 9μηνο για να υλοποιήσουμε την πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το σχέδιο μας», αναφέρουν πηγές της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη κινητικότητα μεταξύ ΤΧΣ, κυβέρνησης, Θεσμών και τραπεζών για την κατάρτιση σχεδίου κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις, όπως έχει αναφέρει το insider.gr. Πηγές με γνώση των διαδικασιών επισημαίνουν ότι στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι το σχέδιο να παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους. Εκ μέρους των τραπεζών, όμως, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης ενός «πολύ σύνθετου σχεδίου», εκτιμώντας ότι το σχέδιο μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί, λόγω του σύνθετου χαρακτήρα του.

Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο εγγυοδοσίας του Δημοσίου δεν θα είναι δεσμευτικό για τις συστημικές τράπεζες.

Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν κανονικά στα προγράμματα τιτλοποιήσεων που δρομολογούν ήδη. Εκτός από τη Eurobank, τη λύση των τιτλοποιήσεων βλέπει ιδιαίτερα θετικά και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο CEO του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, κάνοντας λόγο για δύο τιτλοποιήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων το επόμενο διάστημα.

Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, με τους στόχους κατέθεσαν πρόσφατα στον SSM να περιλαμβάνουν τιτλοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ έως το 2021 συνολικά για τον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider