Το διεθνές εμπόριο με το Βlockchain «παντρεύει» η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το διεθνές εμπόριο με το Βlockchain «παντρεύει» η Eurobank
Μέσω της πλατφόρμας we.trade οι επιχειρήσεις συνάπτουν έξυπνα συμβόλαια με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους στο εξωτερικό χωρίς ρίσκο και με πρωτοφανή ταχύτητα.

Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα we.trade «επιβιβάστηκε» η Eurobank, η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες που θα συνάπτει «έξυπνα συμβόλαια» για λογαριασμό των πελατών της με τη βοήθεια της τεχνολογίας Blockchain.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας Blockchain, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό τον τελευταίο χρόνο κυρίως λόγω της ανόδου των κρυπτονομισμάτων και, ιδίως, του Bitcoin αλλάζει ριζικά το τοπίο για τις συναλλαγές διεθνούς εμπορίου. Όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Global Transaction Banking της Eurobank, ήδη από το 2015-16 τα στελέχη της τράπεζας είχαν αντιληφθεί ότι το διεθνές εμπόριο θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα πεδία εφαρμογής της επαναστατικής τεχνολογίας που καταργεί το διπλό ρίσκο στις εμπορικές συναλλαγές.

«Μέσω της πλατφόρμας we.trade οι πελάτες μας θα μπορούν να συνάπτουν έξυπνα συμβόλαια με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους στο εξωτερικό, χωρίς το ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου –με ταχύτητα, αξιοπιστία και απόλυτη διαφάνεια», επισημαίνει ο κ. Τσαρμπόπουλος. Η Eurobank σκοπεύει να λανσάρει τη νέα της στα τέλη του 2019 και θα απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις –οι οποίες άλλωστε αποτελούν και τη στόχευση του we.trade.

Εμπορικά συμβόλαια σε χρόνο «d-t»

Το σημαντικότερο, ίσως πλεονέκτημά της καινοτόμου πλατφόρμας είναι η ταχύτητά τους –αφού από τις 20 ημέρες που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση μιας διεθνούς εμπορικής συναλλαγής πλέον χρειάζεται μόλις μία ημέρα. «Τα πάντα είναι ψηφιοποιημένα, στη διαδικασία δεν εμπλέκεται ούτε ένα έγγραφο», εξηγεί ο κ. Θάνος Νταφλός, επικεφαλής της Διεύθυνσης i-Services στον τομέα Global Transaction Banking της Eurobank.

Ο κύριος πυλώνας της τεχνολογίας Blockchain, όμως, είναι η ασφάλεια. Μέχρι πρότινος , το ρίσκο στις εμπορικές συναλλαγές ήταν διπλό και απέρρεε από την ανασφάλεια για το κατά πόσο ο αγοραστής θα καταβάλλει το τίμημα για τα προϊόντα που παραδίδει ο προμηθευτής. Το «κενό» αυτό έρχονταν να καλύψουν οι τράπεζες εκδίδοντας εγγυητικές επιστολές, λαμβάνοντας σημαντικό ρίσκο. Πλέον, όμως, η συναλλαγή εκτελείται ταυτόχρονα και με τις δικλείδες ασφαλείας που παρέχει η νέα τεχνολογία ώστε το ρίσκο να μηδενίζεται για τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας we.trade, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαπραγματευθούν και να ολοκληρώσουν παραγγελίες, να καθορίσουν τους όρους της εμπορικής συμφωνίας και να κάνουν χρήση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προσφέρονται στην πλατφόρμα με απόλυτη ασφάλεια και με εμπιστοσύνη στη γνώση ότι η εταιρεία στην άλλη χώρα -με την οποία θα γίνει η συναλλαγή- είναι αξιόπιστος πελάτης μιας τράπεζας η οποία με τη σειρά της θα είναι μέλος της πλατφόρμας.

Στην πλατφόρμα συμμετέχουν 14 τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας και ήδη από το καλοκαίρι πραγματοποιούνται συναλλαγές με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Caixa Bank, Deutsche Bank, Erste Group, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Societe Generale, UBS και Unicredit. Η ιδέα ξεκίνησε από τη βελγική τράπεζα KBC, η οποία αποτελεί και εταίρο της Eurobank στο Trade Club Alliance –ένα οικοσύστημα διεθνών τραπεζών για την προαγωγή του εμπορίου σε αξιόπιστο περιβάλλον.

«Το we.trade είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη –ένα κοινό που έχει “παραμεληθεί” από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η Eurobank στοχεύει σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων και η πλατφόρμα αναμένεται να δώσει ώθηση σε αυτή μας τη στόχευση», καταλήγει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider