Μετωπική κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών για τον νόμο Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετωπική κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών για τον νόμο Κατσέλη
Για τις τράπεζες ο νόμος Κατσέλη αποτελεί «κόκκινο πανί», καθώς θεωρούν ότι παρέχει ασυλία σε δεκάδες χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές. Διαφορετικά, είναι, όμως τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε έντονη αντιπαράθεση έχουν έρθει κυβέρνηση και τράπεζες μπροστά στην προοπτική παράτασης του νόμου Κατσέλη που εκπνέει στο τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση έχει ισχυρό πολιτικό κίνητρο να παρατείνει τον νόμο που παρέχει προστασία στην πρώτη κατοικία, αναφέρουν στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου που θεωρούν «δεδομένη» την παράταση –τουλάχιστον κατά ένα έτος.

Για τις διοικήσεις των τραπεζών, ο νόμος Κατσέλη αποτελεί «κόκκινο πανί», καθώς θεωρούν ότι παρέχει ασυλία σε δεκάδες χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές –οφειλέτες, δηλαδή, που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, επιλέγουν να μην το κάνουν.

«Είναι ένας καταστροφικός νόμος που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ηθικού κινδύνου (moral hazard)», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Το μήνυμα που περνά ο νόμος Κατσέλη είναι αντίθετο με αυτό που θέλουμε –να τηρούνται οι κανόνες», προσθέτει.

Η αλήθεια είναι πως τα σχέδια της κυβέρνησης για παράταση της ασυλίας της πρώτης κατοικίας «χαλάει» τα σχέδια των τραπεζών που αδημονούσαν για την εκπνοή του καθεστώτος προστασίας, ώστε να «ξεχωρίσει ήρα από το στάρι». Η προεκλογική περίοδος στην οποία εισερχόμαστε, όμως, προκρίνει την παράταση της προστασίας στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πού θα μπει ο πήχης της ένταξης στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Εάν ο νόμος παραταθεί με τα υφιστάμενα όρια, αυτό θα “σκοτώσει” τις τράπεζες», προειδοποιεί τραπεζική πηγή. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ανήλικο δανειλήπτη, ενώ για μια οικογένεια να μην ξεπερνά τα 220.000 ευρώ.

Στη συζήτηση για παράταση του νόμου, οι τράπεζες ασκούν έντονες πιέσεις το όριο αυτό να μειωθεί δραστικά. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 150.000 υποθέσεις στην «ουρά» για εκδίκαση, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί μόλις 50.000.

Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Ιούνιο, οι τράπεζες προσφέρουν κούρεμα έως και 80% σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να αποποιηθούν την προστασία του. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πάντως, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η ανταπόκριση στα εν λόγω κίνητρα εκ μέρους των οφειλετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider