Τζούρντα (ΤΧΣ): Οι παλιές, καλές εποχές δεν θα ξανάρθουν για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζούρντα (ΤΧΣ): Οι παλιές, καλές εποχές δεν θα ξανάρθουν για τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα κερδοφόρο μοντέλο εντός συνόρων, δήλωσε ο CEO του ΤΧΣ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι πρέπει να γίνει για τις τράπεζες», είπε αναφερόμενος στο σύστημα κρατικών εγγυήσεων.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν αλλάξει δραματικά και οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν θεμελιώδεις αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο, δήλωσε ο Μάρτιν Τζούρντα, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

Από το βήμα του συνεδρίου της ΕΕΔΕ με θέμα τη Διαχείριση Κινδύνου σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε χαρακτηριστικά ότι «οι καλές εποχές δεν θα ξανάρθουν» και τόνισε ότι πλέον «οι τράπεζες θα πρέπει να βγάζουν χρήματα στην Ελλάδα».

Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου το μοντέλο κερδοφορίας των τραπεζών στηρίχθηκε κυρίως στη δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια και τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαμορφώσουν ένα κερδοφόρο μοντέλο εντός συνόρων.

Η Eurobank και, σε μικρότερο βαθμό η Εθνική Τράπεζα, εξακολουθούν να έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό, ωστόσο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) οδήγησε στην αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών από το εξωτερικό. «Αυτή είναι η εποχή για να θεμελιωθεί η ορθή τραπεζική στην Ελλάδα, ώστε να ξαναγίνουν οι ελληνικές τράπεζες ελκυστικές στους επενδυτές», υπογράμμισε ο κ. Τζούρντα. Όπως σημείωσε μάλιστα, «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να γίνει αυτό, αλλά είμαι αισιόδοξος».

Μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των κρατικών εγγυήσεων

Την εκτίμηση ότι η «ομπρέλα» κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν για τις συστημικές τράπεζες κυβέρνηση, Θεσμοί, ΤΧΣ και τράπεζες θα οδηγήσει σε «θεαματική» απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εξέφρασε ο CEO του Ταμείου.

Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Τζούρντα συναντήθηκε με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να του παρουσιάσει την πρόταση. «Ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εν λόγω λύση θα συνδράμει στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση στους Θεσμούς», είπε από το βήμα του συνεδρίου.

Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του insider.gr, ο κ. Τζούρντα ανέφερε ότι το σχήμα της εγγυοδοσίας που εξετάζεται θα «πατήσει» στο ιταλικό μοντέλο «GACs» και θα ενσωματώνει στοιχεία και από αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών της Ευρωζώνης με ανάλογα προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Θα αφορά σε τιτλοποίηση απαιτήσεων από τις τράπεζες ύψους 10-15 δισ. ευρώ, αν και δεν αποκλείεται το σχήμα να διευρυνθεί σταδιακά.

Για την ενεργοποίηση του συστήματος κρατικών εγγυήσεων απαιτείται η έγκριση των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της DG Comp, καθώς και του ESM εφόσον απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων με τα οποία έχει συνεισφέρει στο «μαξιλάρι ρευστότητας». Εάν δεν συμβεί αυτό –που δεν είναι απαραίτητο– δεν απαιτείται το «πράσινο φως» του ESM.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Τζούρντα επιβεβαίωσε ότι η βούληση των εμπλεκόμενων πλευρών υπάρχει αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβουν η κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι Θεσμοί, ενώ το ΤΧΣ θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του και ήδη συντονίσει τις εν λόγω προσπάθειες. «Στόχος μας είναι να ανακτήσουν οι ελληνικές τράπεζες ένα μέρος από την αξία που είχαν στο παρελθόν», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι πρέπει να γίνει για τις τράπεζες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider