Τράπεζες: Ποντάρουμε στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, αλλά χρειάζεται χρόνος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ποντάρουμε στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, αλλά χρειάζεται χρόνος
Γενναιόδωρα κουρέματα προσφέρουν οι τράπεζες με στόχο τη «θεραπεία» των NPEs, ωστόσο, μεγάλη μερίδα των οφειλετών παραμένουν ασυγκίνητοι.

Ρυθμίσεις 30-40% κατά μέσο όρο κάνουν οι τράπεζεες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ εώς το 2021 -μια διαδικασία, όμως, που είναι χρονοβόρα καθώς χρειάζεται 1-1,5 χρόνος για να «πρασινίσουν» τα δάνεια.

Όπως εξήγησε ο Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής του Legacy Unit της Τράπεζας Πειραιώς από το βήμα του συνεδρίου της ΕΕΔΕ με θέμα τη Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου την Τετάρτη, «χρειάζεται χρόνος για να αποφέρουν καρπούς οι προσπάθειες θεραπείας των NPLs».

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο 12μηνο ρυθμίσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, σε μια διαδικασία που κόστισε 1,2-1,3 δισ. ευρώ για την τράπεζα. Για να «πρασινίσουν» όμως τα εν λόγω δάνεια και να αφαιρεθούν από τον συνολικό όγκο των 32 δισ. ευρώ, θα πρέπει οι οφειλέτες να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις με συνέπεια για 1-1,5 χρόνο, γεγονός που μεταθέτει τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας στο 2019 και αργότερα.
«Ο βαθμός της θεραπείας (curing) θα κρίνει την επιτυχία της μάχης των NPEs», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

Σημαντικό βήμα η επαναφορά των πλειστηριασμών

Η ανταπόκριση των οφειλετών έχει αλλάξει δραστικά μετά την επανεκκίνηση της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή των πλειστηριασμών, την περασμένη άνοιξη, μετά από οκτώ χρόνια πλήρους αδράνειας, διαπιστώνει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank.

Στην τοποθέτησή του στο ίδιο πάνελ, ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι πλέον οι τράπεζες έχουν τα νομικά όπλα να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους και οι οφειλέτες κάθονται στο τραπέζι να συζητήσουν καθότι φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους -όσον αφορά, τουλάχιστον, στα κόκκινα δάνεια.

Πιο ζοφερή ήταν, ωστόσο, η εικόνα που έδωσε ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank, εκτιμώντας ότι «τα συναλλακτικά ήθη έχουν τρωθεί». Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Eurobank για ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, τόνισε ότι μόνο 1 στους 2 οφειλέτες απάντησαν στις τηλεφωνικής κλήσεις.

«Μας λυπεί το γεγονός αυτό», σημείωσε ο κ. Καλαντώνης, εξηγώντας ότι σε περιπτώσεις απαιτήσεων χωρίς εξασφαλίσεις -καταναλωτικά δάνεια και κάρτες– η Eurobank προσφέρει «κούρεμα» έως και 95% της οφειλής αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς ανταπόκριση. «Φαίνεται πως πιστεύουν ότι το καλύτερο κούρεμα είναι χειρότερο από το τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, οι τράπεζες έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους στις ρυθμίσεις με γενναιόδωρα κουρέματα, καθώς αυτό το βασικό εργαλείο τους τον τελευταίο χρόνο στη μάχη με τα NPEs. Όπως σημείωσε ο κ. Καλαντώνης, το κούρεμα των οφειλών κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 30-40% τον τελευταίο χρόνο. Στην καταναλωτική πίστη το ποσοστό υπερβαίνει το 50%, ενώ στα ενυπόθηκα δάνεια διαμορφώνεται στο 10-15%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 25% των οφειλετών έχουν βιώσει δραματική επιδείνωση των οικονομικών τους, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Το 1/3 περίπου είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», εκείνοι δηλαδή που ενώ έχουν τα χρήματα δεν πληρώνουν εσκεμμένα τις δόσεις τους εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη συγκυρία. Στο μέσον των δύο κατηγοριών βρίσκονται «50 αποχρώσεις του γκρι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντώνης. Πρόκειται για οφειλέτες που με τις κατάλληλες διευκολύνσεις από την τράπεζα, μπορούν να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, συνεισφέροντας στη λεγόμενη «θεραπεία» των κόκκινων οφειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider