Οι τραπεζίτες «αγκαλιάζουν» την ομπρέλα κρατικών εγγυήσεων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τραπεζίτες «αγκαλιάζουν» την ομπρέλα κρατικών εγγυήσεων
Ξεπερνούν τις επιφυλάξεις τους οι τραπεζικές διοικήσεις όσο το σχέδιο παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις που επεξεργάζονται κυβέρνηση, ΤΧΣ και επόπτες παίρνει μορφή.

Θετικοί εμφανίζονται πλέον οι τραπεζίτες στο σύστημα κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις που επεξεργάζονται κυβέρνηση και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας τις αρχικές τους επιφυλάξεις.

Το insider.gr είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι στα πρώτα στάδια των διαβουλεύσεων μεταξύ των μερών, οι τραπεζίτες εμφανίζονταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς ακόμη δεν είχε σχηματοποιηθεί η συζήτηση και, ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Στο χθεσινό πάνελ του συνεδρίου της ΕΕΔΕ με θέμα τη Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου, ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη από τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank που ηγούνται της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων, τοποθετήθηκαν πρώτη φορά δημοσίως για το σχέδιο που ήρθε στο προσκήνιο μετά το κραχ των τραπεζικών μετοχών στις αρχές του Οκτωβρίου, το οποίο θα «πατήσει» στο ιταλικό μοντέλο GACs.

Συγκεκριμένα, στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής του Legacy Unit της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων κ Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank και Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank.

Όσο και αν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διατείνονται ότι υλοποιούν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον επόπτη (SSM) για τη μείωση των NPEs, είναι σαφές ότι οι αγορές δεν πείθονται, γεγονός που οδήγησε τον τραπεζικό δείκτη σε βουτιά 20% σχεδόν τον προηγούμενο μήνα.

Την ανάγκη λήψης πιο δραστικών μέτρων για τον τραπεζικό τομέα επισήμανε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου και ο CEO του ΤΧΣ, Μάρτιν Τζούρντα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να γίνει κάτι για τις τράπεζες». Πλέον υπάρχει βούληση να εφαρμοστεί μια πιο δραστική λύση και είναι θέμα των εποπτικών αρχών -βασικά DG Comp και SSM- να εγκρίνουν το σχέδιο-ομπρέλα που σχεδιάζεται, επισήμανε ο ίδιος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Τζούρντα συναντήθηκε με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να του παρουσιάσει την πρόταση της εγγυοδοσίας. «Ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εν λόγω λύση θα συνδράμει στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση στους Θεσμούς», είπε από το βήμα του συνεδρίου.

Οι τιτλοποιήσεις «δείχνουν» τον δρόμο

Κοινή θέση στις τοποθετήσεις των τριών τραπεζικών στελεχών είναι ότι η δραστική λύση που χρειάζεται ο κλάδος είναι οι τιτλοποιήσεις επισφαλών απαιτήσεων. Όλες οι συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν την τιτλοποίηση απαιτήσεων το επόμενο έτος, με τη Eurobank να κάνει την αρχή το α’ εξάμηνο του 2019 με τιτλοποιήσεις 2 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης, το μοτίβο των κρατικών εγγυήσεων που θα ακολουθηθεί είναι αυτό που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιταλία, βοηθώντας τις τράπεζες να απαλλάξουν το ενεργητικό τους από δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων. «Μια τέτοια λύση θα διευκολύνει τις τράπεζες χωρίς κεφαλαιακό πλήγμα για τις ίδιες», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Η προτεραιότητα θα δοθεί στα στεγαστικά δάνεια και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και τιτλοποιήσεις για ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Καλαντώνης. Το όφελος για τις τράπεζες είναι ότι οι εν λόγω τίτλοι θα γίνουν πιο ελκυστικοί για τους υποψήφιους αγοραστές. «Μακάρι να γίνει», κατέληξε ο ίδιος.

«Η λύση που εξετάζεται είναι θετική για τις τράπεζες και θα διευκολύνει τις προσπάθειές μας για εκπλήρωση των στόχων για τα κόκκινα δάνεια», διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο insider.gr ο κ. Γεωργακόπουλος στο περιθώριο του Συνεδρίου. «Πιστεύουμε σε αυτή και συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου που θα κατατεθεί προς έγκριση στις εποπτικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός του μοντέλου κρατικών εγγυήσεων, ωστόσο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, καθώς θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παραβιάζει την αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για μη παροχή κρατικής βοήθειας και να πάρει το «πράσινο φως». Για τον λόγο αυτό, δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα μέσα του 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του τραπεζικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider