Κραυγή απόγνωσης από επιχειρηματίες εστίασης: «Ακόμη και να ανοίξουμε αργά ή γρήγορα θα κλείσουμε»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κραυγή απόγνωσης από επιχειρηματίες εστίασης: «Ακόμη και να ανοίξουμε αργά ή γρήγορα θα κλείσουμε»
«Η 1η Ιουνίου θα βρει τα μαγαζιά μας χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης των ημερήσιων εξόδων, με συσσωρευμένα χρέη, κυρίως όμως χωρίς πελάτες»

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης οι οποίοι μετά από σχεδόν 80 μέρες με κλειστά τα μαγαζιά τους, την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρές αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

«Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να ανοίξουμε τα καταστήματά μας. Αλλά ακόμη και να ανοίξουμε,αργά ή γρήγορα θα κλείσουμε, σε έναν μήνα, σε δύο μήνες... είναι δύσκολο να σταθούμε όρθιοι» λέει στο insider.gr ο Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης, ο οποίος μέσω της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» έχει συγκεντρώσει περίπου 2.000 υπογραφές από συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα του κλάδου.

«Η 1η Ιουνίου θα βρει τα μαγαζιά μας χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης των ημερήσιων εξόδων, με συσσωρευμένα χρέη, κυρίως όμως χωρίς πελάτες, χωρίς τη δυναμική που κινεί την αγορά και παρέχει εισόδημα σε επαγγελματίες και εργαζομένους. Αν προσθέσουμε και την προβλεπόμενη ολοκληρωτική απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό και την πιθανότητα επαναφοράς των μέτρων αποφυγής από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: το τέλος του 2020 θα βρει τους περισσότερους από εμάς κλειστούς, με αξεπέραστα σε κάθε περίπτωση χρέη» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία επιχείρηση αυτή τη στιγμή κάθε μήνα επιβαρύνεται με τουλάχιστον 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. «Γεννήσαμε χρέη χωρίς να φταίμε» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Νταργαράς αναφερόμενος στο θέμα των φορολογικών εισφορών αλλά και των οφειλών σε ΔΕΗ και ενοίκια.

Η αρχή της αναλογικότητας

Ο κ. Νταργαράς τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας στον κλάδο και σημειώνει ότι μια επιχείρηση λειτουργώντας στο 40% της χωρητικότητάς της δεν γίνεται να συνεχίζει να καταβάλλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι στην πλειονότητα τους οι επιχειρήσεις εστίασης δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν μπει. «Ας μην ξεχνάμε τι έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκειας της 10ετούς κρίσης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς από πλευράς της κυβέρνησης να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα όπου θα μπορούν να επεκταθούν τα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς παράλληλα να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, οι επιχειρηματίες θεωρούν πως είναι μεν προς της σωστή κατεύθυνση τονίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά σε όλα καταστήματα. «Κάποια καταστήματα μπορούν να επεκταθούν σε πλατεία ενώ άλλα μόνο σε μία λωρίδα πεζοδρομίου. Δεν διευκολύνει όλες τις επιχειρήσεις η συγκεκριμένη ρύθμιση» σημειώνει ο κ. Νταργάρας.

Η επόμενη μέρα για τους επιχειρηματίες της εστίασης προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολή και όσον αφορά στο προσωπικό που απασχολούν. «Περιμένουμε να ανοίξουμε να δούμε πως θα πάνε οι πρώτες μέρες από άποψη κίνησης και μετά ίσως και να κληθούμε να επιλέξουμε πόσους και ποιους από το προσωπικό μας θα πρέπει να κρατήσουμε» τονίζει ο κ. Νταργάρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider