Η ύπαρξη κοιτάσματος «υπεργίγαντα» στην ελληνική επικράτεια ανάλογο με το Ζορ, το μεγαλύτερο κοίτασμα της ΝΑ Μεσογείου που ανακαλύφθηκε από την ιταλική Eni στην Αίγυπτο, είναι αρκετά πιθανή σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχουν πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η θέση αυτή υποστηρίχθηκε από τις εταιρείες που παρουσίασαν τη δραστηριότητά τους στο πλαίσιο workshop που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» με συντονιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος ΕΛΠΕ και η Energean παρουσίασαν τα νέα στοιχεία από την πορεία των ερευνών τους στα μπλοκ που τους έχουν παραχωρηθεί καθώς και στην εκτός Ελλάδος δραστηριότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις από τα σεισμικά, θεωρείται πιθανό να υπάρχει στην ελληνική επικράτεια κοίτασμα ανάλογης δυναμικότητας με εκείνη του Ζορ.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ελληνικό δυναμικό υδρογονανθράκων. Κατά την τελευταία διετία και οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα έχουν αναφέρει ότι στοχεύουν σε μεγάλα κοιτάσματα.
Στο ίδιο πλαίσιο έχουν κινηθεί και εκτιμήσεις από μέρος της επιστημονικής κοινότητας με τους ειδικούς να αναφέρονται και στα δυνητικά οφέλη για τη χώρα. Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, έχει αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ότι «όταν η Ελλάδα αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο θα μπορούσε να αποκομίσει τα έσοδα που θα ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 100 ετών».
Παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις αυτές σημειώνει ότι «υπάρχουν πράγματι δομές που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μεγάλα κοιτάσματα, τα οποία ξεπερνούν το όριο των 3 τρις κυβικών ποδιών (500 εκατ. βαρέλια που είναι το όριο εκμεταλλευσιμότητας) και να φθάσει στα 7 τρις κυβικά πόδια, τα οποία αφορούν σε μεγάλες ποσότητες αερίου».