Διαδικασίες εκκαθάρισης ξεκινούν τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, στην Praxia Bank, με απόλυση και αποζημίωση όλων των εργαζομένων έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, αυτό είναι το βασικό σενάριο για τη διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών που έληξε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου αλλά θα συνεχιστεί άτυπα έως αύριο, Παρασκευή.
Εκτός από τη Viva Wallet που κατέθεσε προσφορά 20 εκατ. ευρώ για εξαγορά της πρώτης ψηφιακής τράπεζας της χώρας -που δεν πρόλαβε ωστόσο να βγει ουσιαστικά στην «παραγωγή»- ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και το τσεχικό fund Emma Delta που έχει κατέχει το 33,3% του ΟΠΑΠ. Οι Τσέχοι δήλωσαν καταρχήν το ενδιαφέρον τους και δεσμεύτηκαν να καταθέσουν προσφορά έως αύριο, Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον του fund διόλου τυχαίο είναι, αφού δραστηριοποιείται στον τραπεζικό κλάδο μέσω της Airbank, μιας challenger bank που λειτουργεί στην Τσεχία.
Τι θέλουν οι δύο υποψήφιοι από την Praxia Bank
Εντελώς διαφορετική διαφαίνεται η προσέγγιση των δύο ενδιαφερομένων για την εξαγορά της Praxia Bank. Από τη μία πλευρά, η Viva Wallet του Χάρη Καρώνη μοιάζει να επικεντρώνεται στην απόκτηση της τραπεζικής άδειας αφού, όπως έχει γράψει το insider.gr, θεωρεί «βαρύδι» την Praxia Bank λόγω του υπέρογκου λειτουργικού της κόστους και της μη αξιόλογης τεχνολογικής καινοτομίας των συστημάτων της -όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως ο Χάρης Καρώνης έχει ενδιαφέρον να αποκτήσει άμεσα την τραπεζική άδεια προκειμένου να επεκτείνει ενδεχομένως της δραστηριότητες της Viva από ηλεκτρικό «πορτοφόλι» που είναι σήμερα (e-money institution) σε τραπεζικό ίδρυμα. Για να υλοποιήσει αυτό το πλάνο, ο επιχειρηματίας θέλει την Praxia «απογυμνωμένη» από στελέχη και λειτουργικά κόστη.
Από διαφορετική οπτική φαίνεται να εξετάζει την εξαγορά της Praxia η Emma Delta, αν και δεν έχει ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά της». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υψηλόβαθμοι Τσέχοι του ΟΠΑΠ βλέπουν θετικά το business plan της Praxia για επικέντρωση στις υπηρεσίες λιανικής -αντί για corporate που ήταν ο αρχικός προσανατολισμός.
«Οι Τσέχοι ακούνε το σενάριο της ανάπτυξης στο retail, κάτι που ήδη κάνουν στη χώρα τους», αναφέρει στο insider.gr πηγή με γνώση των διαδικασιών. Αναφέρει, μάλιστα, ότι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, συνεπώς έχει και επιχειρηματικά νόημα να προχωρήσουν σε μια τέτοια λύση -εφόσον, βέβαια, καταθέσουν υψηλότερη προσφορά από τη Viva. Το ερώτημα, βέβαια, στην περίπτωση αυτή είναι κατά πόσο διαθέτουν -ή διατίθενται να εξασφαλίσουν- τα 150-200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κεφαλαιακή θωράκιση της Praxia Bank με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μάλλον απίθανο ο νέος ιδιοκτήτης της Praxia Bank -εφόσον υπάρξει– να διατηρήσει την ψηφιακή τράπεζα στη σημερινή της δομή, με λειτουργικά έξοδα 5,2 εκατ. ευρώ να «τρέχουν» κάθε μήνα.