Ενεργοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – Ποια είναι

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενεργοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – Ποια είναι
Στόχος είναι οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να παραμένουν κάτω του 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Στην ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχε αποφασίσει το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 θα προχωρήσει σήμερα Πέμπτη, το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι διευθυντές του EFSF θα εγκρίνουν την τέταρτη τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοοικονομικής βοήθειας μεταξύ της Ελλάδας, του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του EFSF, όπως αυτή τροποποιήθηκε τον Ιούνιο, θα εγκρίνουν την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου του δανείου για την επαναγορά χρέους του 2012, από τα μέσα του 2018 έως το 2022, και την επέκταση εγγυήσεων του EFSF.

Σημειώνεται πως, προκειμένου οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος να παραμένουν κάτω του 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα, το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 είχε αποφασίσει:

- Την πλήρη κατάργηση από το 2018 του περιθωρίου επιτοκίου του δανείου για την επαναγορά χρέους του 2012, έως το 2022.

- Τη χρήση από το 2017 των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα «ANFA» και «SMP» για τη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών, περιλαμβανομένων και των κερδών του έτους 2014.

- Την περαιτέρω εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του EFSF μέσω της επιμήκυνσης της μέσης σταθμικής τους διάρκειας και της αναβολής πληρωμής τόκων κατά δέκα επιπλέον έτη.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής τόσο των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος όσο και των αποφάσεων για τα μεσο-μακροχρόνια μέτρα, αλλά και την ενσωμάτωση των παραμέτρων κινδύνου του χαρτοφυλακίου υποχρεώσεων του EFSF στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημόσιου χρέους η συμμετοχή των υποχρεώσεων κυμαινόμενου επιτοκίου στο σύνολο του δημοσίου χρέους αναμένεται να περιοριστεί κάτω του 15%, μειώνοντας σημαντικά τον επιτοκιακό κίνδυνο για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider