Τι σημαίνουν οι σημερινές αποφάσεις του EFSF για το ελληνικό χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνουν οι σημερινές αποφάσεις του EFSF για το ελληνικό χρέος
Πρόκειται για τα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

Την εφαρμογή του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ενεργοποίησε σήμερα, Πέμπτη, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προχωρώντας στις σχετικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, πρόκειται για τα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά αφορούν στον μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) των επιτοκιακών περιθωρίων που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά, στην περαιτέρω επέκταση της περιόδου χάριτος για τους τόκους και τις αποσβέσεις κατά δέκα έτη σε ό,τι αφορά στα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ και σ την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης των προαναφερόμενων δανείων κατά δέκα έτη.

Οι αποφάσεις του EFSF συνεπάγονται πως η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του EFSF μετά το 2033 και πως η μέση ωρίμανση αυτού του χρέους θα είναι τα 42,5 χρόνια.

«Εκτιμάμε ότι η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει στη μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30% έως το 2060. Επίσης, αναμένουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 8% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 θα εξαρτάται «από τη διατήρηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις για την περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης».

Σχολιάζοντας στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαιρέτισε τις αποφάσεις του EFSF λέγοντας πως αποτελούν «καλά νέα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider