Απόφαση του ΣτΕ αυξάνει τις απαιτήσεις για τους φοροελέγχους της ΑΑΔΕ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απόφαση του ΣτΕ αυξάνει τις απαιτήσεις για τους φοροελέγχους της ΑΑΔΕ
Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τους φοροελέγχους.

Ακόμη πιο ισχυρό πρέπει να καταστεί το «ραντάρ» εντοπισμού προσαύξησης περιουσίας που έχει ενεργοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Και αυτό γιατί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπει πως η φορολογική διοίκηση για να επιβάλει πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, θα πρέπει να τεκμηριώνει πως η προσαύξηση περιουσίας προήλθε από συγκεκριμένα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν και να κατονομάζει τις πηγές.

Σήμερα μέσω της Εφαρμογής Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας της ΑΑΔΕ αντλούνται τα πρωτογενή δεδομένα για τις καταθέσεις, τις επενδύσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου και διασταυρώνονται μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών.

Όταν διαπιστώνονται «δυσαρμονίες» μεταξύ των καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων παράγεται ειδικό αρχείο το οποίο προωθείται στους ελεγκτές. Εκείνοι δρομολογούν τον έλεγχο, καλώντας το φορολογούμενο να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων τα οποία δεν εμφανίζονται στις φορολογικές του δηλώσεις.

Η σχετική εφαρμογή δημιουργήθηκε από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο να παρακολουθεί ταυτόχρονα τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Βασικός στόχος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι κατά την εφορία έχουν αυξημένοι ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο λεπτομερής ώστε οι αποφάσεις της διοίκησης για την επιβολή πρόστιμων σχετικών με την προσαύξηση περιουσίας να μην πέφτουν στα δικαστήρια. Αυτό επιβάλει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1895/2018) σύμφωνα με την οποία η φορολογική αρχή πρέπει να διαπιστώνει κατά τρόπο αρκούντως τεκμηριωμένο ότι ο φορολογούμενος προσαύξησε την περιουσία του μη δηλώνοντας συγκεκριμένα εισοδήματα και να μην «απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης».

Κατά το ΣτΕ ο εντοπισμός αδικαιολόγητων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων θα χαρακτηρίζεται ως αθέμιτη προσαύξηση περιουσίας μόνον όταν από την έρευνα εκάστης συναλλαγής στοιχειοθετείται πως η προσαύξηση προήλθε από εισόδημα, από άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας του ελεγχόμενου, που δεν δηλώθηκε στην εφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider