Χουλιαράκης: Στο 1 δισ. ευρώ οι «πραγματικές» ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χουλιαράκης: Στο 1 δισ. ευρώ οι «πραγματικές» ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι 1 δισ. ευρώ, υποστήριξε στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Προ ημερών δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έδειχναν πως στα τέλη Οκτωβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στα 2,621 δισ. ευρώ, από 2,612 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από το σύνολο των οφειλών το 1,9 δισ. ευρώ αφορούσε σε χρέη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τα 627 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε στη Βουλή πως οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι 1 δισ. ευρώ και πως τα υπόλοιπα αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Δημοσίου και προμηθευτών.

Κατά τον κ. Χουλιαράκη το Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει τις σχετικές υποχρεώσεις, αφού δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν βελτιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το επιδεινώνουν (τρέχουν τόκοι υπερημερίας σε βάρος του Δημοσίου).

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε πως με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, καθώς αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider