Εθνική και Πειραιώς χρηματοδοτούν την επέκταση της παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική και Πειραιώς χρηματοδοτούν την επέκταση της παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος 
Οι δύο τράπεζες κάλυψαν από κοινού ομολογιακό δάνειο ύψους 665,6 εκατ. πρός την Διεθνής Αερολιμένας ΑΘηνών ΑΕ

Σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις του 2018 προχωρούν από κοινού η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η χρονιά. Οι δύο τράπεζες κάλυψαν ομολογιακό δάνειο ύψους 665,6 εκατ. ευρώ της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ) για την χρηματοδότηση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου των Σπάτων.

Το ποσό της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την μερική κάλυψη του τιμήματος της επέκτασης Σύμβασης Παραχώρησης ποσού 1,115 δισ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) που θα καταβληθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ. για την 20ετή παράταση, έως τον Ιούνιο του 2046, της αρχικής περιόδου παραχώρησης προς την εταιρεία.

Με την παροχή της χρηματοδότησης και το πράσινο φως που δόθηκε από την Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα αυτό που μένει για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ είναι η έγκριση από τη Βουλή.

Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για να μπορέσει το έσοδο των 1,115 δισ. να εγγραφεί λογιστικά στη φετινή χρήση, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος των εσόδων του Ταμείου για το 2018. Αυτό εξάλλου δείχνει και η ανακοίνωση των δύο τραπεζών που αναφέρει ότι «τεχνική ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτελέστηκε στο περιορισμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προσδιορίστηκε από την Εταιρεία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις δομικές ιδιαιτερότητες καθώς και τις επιμέρους εμπορικές απαιτήσεις των εμπλεκόμενων φορέων».

Σχολιάζοντας την συμφωνία ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι «η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα συναλλαγές, οι οποίες ενισχύουν την άρτια διασύνδεση της χώρας και προάγουν κατ’ επέκταση την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Η κυρία Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς σχολιάζει ότι αυτή είναι μια πολύ απαιτητική χρηματοδότηση, «η οποία, χάρη σε όλες τις εμπλεκόμενες εξειδικευμένες μονάδες της τράπεζας και τη στενή και ομαλή συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρίας, τους συμβούλους και τη συγχρηματοδότρια τράπεζα, ολοκληρώθηκε εντός πολύ απαιτητικού χρονικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους και της πολυπλοκότητάς της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider