Φόρους 4,05 δισ. ευρώ «κυνηγά» να εισπράξει το Δημόσιο τον Ιανουάριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρους 4,05 δισ. ευρώ «κυνηγά» να εισπράξει το Δημόσιο τον Ιανουάριο
Τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 4,132 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,05 δισ. ευρώ αφορούν σε εισπράξεις φόρων.

Ένα θετικό ξεκίνημα στο μέτωπο της είσπραξης φόρων θέλει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών το 2019 και προς το σκοπό αυτό θα δοθεί ήδη από τον τρέχοντα μηνά μεγάλο βάρος στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Ειδικά για τον Ιανουάριο 2019 το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 4,132 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, εκ των οποίων τα 4,05 δισ. ευρώ αφορούν σε εισπράξεις φόρων.

Τον Ιανουάριο του 2018 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είχαν ανέλθει σε 4,14 δισ. ευρώ και είχαν στηριχθεί στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τους φόρους στην περιουσία. Αντιθέτως κάμψη είχε καταγραφεί στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν αστοχίες και ειδικά μια νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με την αρχή του νέους έτους.

Τον Ιανουάριο 2018 οι φορολογούμενοι είχαν δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 766 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, δηλαδή τα 693 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε φόρους κάθε είδους που έμειναν απλήρωτοι. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση είχε ανέρθει τον Ιανουάριο 2018 στα 101,332 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα πλέον έχει ξεπεράσει τα 105 δισ. ευρώ.

Στη βάση αυτή και το 2019 η φορολογική διοίκηση θα εστιάσει στο μέτωπο των εισπράξεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντατικοποιώντας σταδιακά τις ενέργειές της. Σε αυτό βοηθά το ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο διενεργούνται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ έχουν αυτοματοποιηθεί και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από τους λογαριασμούς των οφειλετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider