Σύννεφα πάνω από την αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύννεφα πάνω από την αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος
Πιθανά προβλήματα δύνανται να προκαλέσουν στην εν εξελίξει αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας, στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος που διενεργεί η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, οι πρόσφατες καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πιθανά προβλήματα δύνανται να προκαλέσουν στην εν εξελίξει αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας, στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος που διενεργεί η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), οι πρόσφατες καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται πως στη προχθεσινή μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook, στην οποία έδειξε χθες πως επιμένει, ο κ. Πολάκης στοχοποιεί ονομαστικά δικαστές που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Μεταξύ άλλων έβαλε κατά της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στοχοποιώντας την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, που ηγείται της ανεξάρτητης Αρχής.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Μπορει καποιος να απαντησει γιατι η κυρια ΑΝΝΑ ΖΑΙΡΗ αντεισαγγελεας του αρειου παγου και επικεφαλης της Αρχης για την καταπολεμηση της νομιμοποιησης εσοδων απο παρανομη δραστηριοτητα ΔΕΝ εχει ολοκληρωσει ΑΚΟΜΑ τον ελεγχο για το ποθεν εσχες πολλων μελων της συμμοριας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ των περιουσιακων τους στοιχειων,οταν της εχουν διαβιβαστει στοιχεια παραπανω απο ενα χρονο απο σημερα?????”.

Η αναφορά αυτή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που εμφανίζει την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να καθυστερεί τους ελέγχους, έρχεται να αμαυρώσει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες, ώστε να παρουσιασθεί η Ελλάδα ως μια χώρα που αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ταχύτητα των χωρών ως προς την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Να σημειωθεί πως κλιμάκιο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, του φορέα από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, βρέθηκε για 20 ημέρες στην Αθήνα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιδόσεις της Ελλάδος στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στη βάση αυτή, οι αξιολογητές είχαν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ειδικά με την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη που ηγείται της Αρχής, με στελέχη της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, την Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ.α..

Αν και τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου θα ανακοινωθούν σε ολομέλεια της FATF που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019 στο Παρίσι, ωστόσο στο τέλος της επίσκεψης αυτής οι ελεγκτές προϊδέασαν την ελληνική πλευρά πως η αξιολόγηση θα έχει θετική έκβαση.

Δεδομένου ότι το ενδιάμεσο διάστημα έως τον Ιούνιο είναι περίοδος διαρκούς αξιολόγησης της Ελλάδος από τη FATF, κάθε πληροφορία σχετική με τη λειτουργία των ελληνικών Αρχών στο μέτωπο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες συλλέγεται από τους αξιολογητές της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Στη βάση αυτή, οι ανοίκειες καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για το πρόσωπο της κ. Ζαίρη και ειδικά το γεγονός πως ο ίδιος έρχεται να παρέμβει στο έργο μιας Ανεξάρτητης Αρχής, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που δημιουργεί κινδύνους για τη διατύπωση αρνητικών σχολίων από την πλευρά της FATF. Και εάν αυτό συμβεί, με υπαιτιότητα του ίδιου του κ. Πολάκη, είναι κάτι που εν τέλει θα αδικήσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που τους τελευταίους μήνες κινήθηκε μεθοδικά για να αναβαθμίσει το νομοθετικό οπλοστάσιο της χώρας μας ως προς την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider