Κρίσιμα για την Ελλάδα τα Eurogroup της 11ης Μαρτίου και της 13ης Ιουνίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμα για την Ελλάδα τα Eurogroup της 11ης Μαρτίου και της 13ης Ιουνίου
Η δεύτερη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης της Ελλάδος θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.

Ειδικό βάρος θα έχουν για την Ελλάδα τα Eurogroup της 11ης Μαρτίου και της 13ης Ιουνίου, καθώς σε αυτά θα εξεταστεί η μεταμνημονιακή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας.

Η δεύτερη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης της Ελλάδος θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Από το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής θα εξαρτηθεί το εάν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την έγκριση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κέρδη των ομολόγων (SΜP και ANFAs).

Αλλά από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθούν και άλλες εξελίξεις. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να βγει στις αγορές με πενταετές ομόλογο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, έχει ανάγκη από μια θετική αποτίμηση των θεσμών, ώστε να κρατήσει χαμηλά τα κόστος δανεισμού.

Η έκθεση των θεσμών θα επιδράσει σε κάποιο βαθμό και στο πως οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τη χώρα μας. Η Standard & Poor's θα εκδώσει την επομένη έκθεση της για την Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου και εν συνεχεία θα εκδώσει γνώμες στις 26 Απριλίου και στις 25 Οκτωβρίου 2019. Η Moody’s θα εκδώσει την επομένη έκθεση της για την Ελλάδα την 1η Μαρτίου και τη δεύτερη στις 23 Αυγούστου 2019. Η δε Fitch θα εκδώσει την επομένη έκθεση της για την Ελλάδα στις 8 Φεβρουαρίου και την επόμενη στις 2 Αυγούστου 2019.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προχωρημένη προεκλογική κατάσταση μετά το Φεβρουάριο ενδεχόμενες αρνητικές κρίσεις των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν πρόσθετα το κλίμα.

Για το λόγο αυτό τα ορόσημα της 11η Μαρτίου και της 13ης Ιουνίου θεωρούνται πολύ σημαντικά για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider