Μήνας ανακοινώσεων και ελέγχων ο Απρίλιος για την ελληνική οικονομία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνας ανακοινώσεων και ελέγχων ο Απρίλιος για την ελληνική οικονομία
Ο τρίτος μεταμνημονιακός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και οι ανακοινώσεις των ΔΝΤ και της Eurostat για την οικονομική και δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος, είναι τα γεγονότα «ορόσημα» του Απριλίου.

«Απολογιστικός» μήνας για την ελληνική οικονομία θα είναι ο Απρίλιος, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε αξιολόγηση από τους θεσμούς, αλλά και τη δημοσιοποίηση εκθέσεων από το ΔΝΤ και την Eurostat για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα ξεκινά ο τρίτος μεταμνημονιακός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην ουσία τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν την προεργασία πριν από την ανάπαυλα του Πάσχα των Καθολικών και η τελική αξιολόγηση από τους επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήσει στις 6 Μάιου.

Στο επίκεντρο της τεχνικής αυτής προετοιμασίας θα βρεθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2019, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Εγνατία Οδός), η πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, οι 120 δόσεις για τα χρέη προς τα Ταμεία, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023.

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα άλλωστε αναμένεται να διευθετηθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τα ελάχιστα όρια εισοδήματος των δανειοληπτών (οικογενειών ή επιχειρηματιών) που θα λάβουν επιδότηση δόσης δανείου στο πλαίσιο της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και για τις λεπτομέρειες αυτές, τότε το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι θα δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Πάντως , ο Απρίλιος θα έχει και άλλα σημαντικά ορόσημα για την ελληνική οικονομία. Την εβδομάδα μεταξύ 8 και 14 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιασθούν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Ειδικής βαρύτητας θα είναι οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Τέλος, στις 23 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος το 2018. Τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιώνουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5% του ΑΕΠ, επίδοση που δημιουργεί θετικές προσδοκίες και για την εφετινή χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider