ΤτΕ: Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας η μείωση των φόρων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας η μείωση των φόρων
Ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θεωρεί η τράπεζα της Ελλάδος τη δημιουργία ενός σταθερού, απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και θα προκαλεί τις λιγότερες δυνατές στρεβλώσεις.

Ως «ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση των φορολογικών βαρών, στην Έκθεση του Διοικητή που παρουσιάσθηκε χθες από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι συντάκτες της έκθεσης απευθύνουν την προειδοποίηση πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναδιάταξη του δημοσιονομικού μίγματος, προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης, προς τις κατηγορίες που επιφέρουν μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό αναφέρουν πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2019 κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ΤτΕ μια μόνιμη ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία επιφέρει, μόνιμο θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική δραστηριότητα. Στην περίπτωση μάλιστα που η φορολογική ελάφρυνση συνδυάζεται με παράλληλη υλοποίηση διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων όπως η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, η θετική επίδραση ενισχύεται περαιτέρω, ενώ η όποια βραχυπρόθεσμη οριακή επιδείνωση στα δημοσιονομικά μεγέθη αντισταθμίζεται πλήρως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να μειώσει την εταιρική φορολογία ταχύτερα η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως «η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δύναται να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στο σημείο αυτό η ΤτΕ παραθέτει στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής (statutory corporate income tax rate) στην Ελλάδα είναι 7,6 μονάδες υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού (Ελλάδα: 29%, μέσος όρος χωρών ΟΟΣΑ: 21,4%), κατατάσσοντάς τη χώρα μας στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις. Παρά την μεγάλη φορολόγηση τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ καταγράφονται χαμηλότερα του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξήγηση για αυτό. Όπως σημειώνει, σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού με διαφαινόμενη την τάση μείωσης των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές υπονομεύουν τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αφού εξασθενίζουν τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές έχουν αρνητική επίπτωση στην εγχώρια κατανάλωση μέσω της υψηλής έμμεσης φορολογίας.

Στη βάση αυτή θεωρούν ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας τη δημιουργία ενός σταθερού, απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και θα προκαλεί τις λιγότερες δυνατές στρεβλώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider