Δύο νομοσχέδια αλλάζουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο νομοσχέδια αλλάζουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σημαντικές αλλαγές στη δομή και στη στοχοθεσία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα φέρουν δύο σχέδια νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

Δύο σχέδια νόμου που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Τα εν λόγω νομοσχέδια προαναγγέλλονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019 που υποβλήθηκε προ ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αναφέρεται πως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορά στις θεμελιώδης αρχές και στις επιμέρους διαδικασίες διαχείρισης και εκτέλεσής του (κατάρτιση, χρηματοδότηση, πληρωμές) είναι πολύπλοκο και κατακερματισμένο, ενώ απουσιάζει μια σύγχρονη θεώρηση της έννοιας των δημοσίων επενδύσεων. Όπως σημειώνεται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ασάφειας, αμφισβητήσεων και αλληλοεπικαλύψεων, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία.

Έτσι, εντός του δευτέρου τριμήνου του 2019 η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει προς ψήφιση δύο σχέδια νόμου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρώτο θα αφορά στο νέο νόμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο σε νομοσχέδιο για το λεγόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Ο νέος νόμος για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα συγκεντρώσει το υφιστάμενο κατακερματισμένο θεσμικό πλαίσιο σε ένα ενιαίο θεσμικό κείμενο, θα ενσωματώσει διαδικασίες που δεν είναι καταγεγραμμένες και πρέπει να διατηρηθούν, θα τροποποιήσει ροές και διαδικασίες που πρέπει να απλοποιηθούν και ομογενοποιηθούν, ενώ θα ορίσει με σύγχρονο τρόπο την έννοια των δημοσίων επενδύσεων, περιλαμβάνοντας όλα τα νέα μέσα και μορφές χρηματοδότησης. Αυτό θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, και την ριζική αναμόρφωση του πλαισίου χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων της χώρας, διευκολύνοντας κρατικούς φορείς και πολίτες.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, αυτό για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα οργανώνει για πρώτη φορά το σύνολο των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ένα ενιαίο συνεκτικό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, στα πρότυπα του ΕΣΠΑ.

Για τον προσδιορισμό των πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης θα λαμβάνονται υπόψη, ενδεικτικά, οι δεσμεύσεις του εκάστοτε ισχύοντος δημοσιονομικού πλαισίου, οι προοπτικές της οικονομίας για το χρονικό διάστημα προγραμματισμού, η αρχή της συμπληρωματικότητας με συγχρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις και οι ανάγκες που προκύπτουν από άλλα προγράμματα ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Με το νομοσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης θα καθορίζονται οι κανόνες που διέπουν την κατάρτιση, τη στοχοθεσία, το συντονισμό, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και έργων που το απαρτίζουν. Το δε πρώτο πολυετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης αναμένεται να καλύψει τα έτη 2020-2025 και η κατάρτισή του θα βασίζεται στις κατευθύνσεις και στις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν από την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2020-2023 οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέρχονται στα 6,75 δισ. ευρώ εφέτος και το 2020 και στα 7 δισ. ευρώ τα έτη 2021,2022 και το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider