Ανοίγει ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές μετά τα μέτρα για το χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές μετά τα μέτρα για το χρέος
Αν και με τις δύο επιτυχημένες εκδόσεις πενταετών και δεκαετών ομολόγων η χώρα έχει καλύψει το 71% του δανειακού της προγράμματος για το σύνολο του έτους, ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει να προχωρήσει στο άνοιγμα υφιστάμενων εκδόσεων ή και σε νέα έκδοση.

Tο δρόμο για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ανοίγουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που δρομολόγησαν σήμερα, Πέμπτη, το EuroWorking Group και ο EFSF.

Από τη δόση των 973 εκατ. ευρώ που ενέκριναν ο EFSF/ESM, τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή των κερδών που επέφεραν στις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα 339 εκατ. ευρώ αφορούν στην αναστολή αύξησης του επιτοκίου που προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τον EFSF.

Ήδη από τα 339 εκατ. ευρώ, τα 103 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα πέρυσι και παραμένουν σε λογαριασμό της ΕΚΤ στο Λουξεμβούργο και το υπόλοιπο ποσό, τα 226 εκατ. ευρώ, θα καταβληθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η δόση των 973 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου που ανέρχονται σήμερα στα 37,5 δισ. ευρώ ή στο 20% του ΑΕΠ.

Μέρος του ποσού αυτού θα αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τα περίπου 9,4 δισ. ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ, τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια με υψηλό επιτόκιο 5,13%. Αυτά τα δάνεια θα αποπληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, βελτιώνοντας το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει σχέδια να προχωρήσει σε νέο δανεισμό.

Αν και με τις δύο επιτυχημένες εκδόσεις πενταετών και δεκαετών ομολόγων η χώρα έχει καλύψει το 71% του δανειακού της προγράμματος για το σύνολο του έτους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει να προχωρήσει στο άνοιγμα υφιστάμενων εκδόσεων (όπως του πενταετούς ομολόγου ή του δεκαετούς) ή και σε νέα έκδοση τριετούς ομολόγου με σκοπό να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider