To ισχυρό ευρώ μπορεί να είναι ο επόμενος κακός «οιωνός» για την Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To ισχυρό ευρώ μπορεί να είναι ο επόμενος κακός «οιωνός» για την Ευρώπη
«Το ισχυρό ευρώ δεν θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς», προειδοποιεί το Bloomberg, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της ΕΚΤ αλλά και στοιχηματίζοντας στην επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την ώρα που οι εμπορικές εντάσεις διεθνώς απειλούν τις προοπτικές της παγκόσμιας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι αγορές επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έστειλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αλλά και την καθιερωμένη ομιλία του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι.

Το ευρώ «σκαρφάλωσε» στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά εβδομάδων την Πέμπτη, καθώς οι αναλυτές έδειξαν να απογοητεύονται από τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αγορές περίμεναν μια πιο επιθετική ΕΚΤ που θα ανακοίνωνε νέα δράση και όχι απλά μια ΕΚΤ που θα δεσμευόταν, ξανά, για την ανάληψη δράσης, αν απαιτηθεί στο μέλλον.

«Το ισχυρό ευρώ δεν θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς», προειδοποιεί το Bloomberg. «Το ισχυρό ευρώ μπορεί να είναι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές μετοχές», ισχυρίζονται οι αναλυτές της Societe Generale. Και μπορούν να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους. Το 60% περίπου των εσόδων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες – κυρίως τις εισηγμένες στον Euro Stoxx – προέρχεται από δραστηριότητες εκτός του ευρωπαϊκού χώρου. Μόνο το 17% των εσόδων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προέρχεται από δραστηριότητες στις ΗΠΑ, γεγονός που τις καθιστά αρκετά ευάλωτες απέναντι στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα του 1,16 μέχρι τα τέλη του 2019, από τα επίπεδα του 1,13 που διαπραγματεύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Για τους αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι απογοήτευσε τις αγορές, αφού δεν υιοθέτησε καμία επιθετική στάση. Μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων προσεχώς, ωστόσο, για την ώρα, αποδείχθηκε περίτρανα πως τα «χέρια τους είναι δεμένα».

Η ΕΚΤ, άλλωστε, «φούσκωσε» ασύλληπτα τον ισολογισμό της μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), ενώ έχει ήδη μειώσει σε αρνητικά επίπεδα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τους όρους που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων (TLTRO), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε θετικούς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τους όρους που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.«Οι όροι που θα συνοδεύουν ένα νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων (TLTRO) κρίνονται θετικοί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δηλώνει ο Fabio Ianno, αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Όπως επισημαίνει, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, οι όροι που συνοδεύουν τα νέα προγράμματα χορήγησης φθηνών δανείων παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκοί σε σύγκριση με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αυτό, συνεχίζει ο αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s, αφορά κυρίως στις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ για να αντλήσουν χρηματοδότηση και είναι εκείνες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη δανεισμού, έναντι των τραπεζών του ευρωπαϊκού Βορρά.

«Καθώς τον Οκτώβριο λήγει η θητεία του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο νέος γύρος TLTRO μπορεί να είναι το τελευταίο του δώρο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, έναν κλάδο που έχει περάσει πολλά…», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider