Ντόλμαν: Χρειάζεται καλύτερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φόρους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόλμαν: Χρειάζεται καλύτερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φόρους
«Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη» τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

«Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης» σημείωσε ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια 10ετία έως ότου επιστρέψει στα επίπεδα προς κρίσης.

Ο κ. Ντόλμαν, μίλησε στο συνέδριο του Economist για την ανάγκη ενός καλύτερου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», διεμήνυσε ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος προέκρινε την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και αναγνώρισε τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία ωστόσο «δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο σφοδρή ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλή την ανεργία, επεσήμανε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και στάθηκε στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, εν μέσω μειούμενης πορείας των πιστώσεων.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, «για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», και μίλησε για τη σημασία ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη δημογραφική πρόκληση για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, αν δεν αντιστραφεί η σημερινή πορεία, η μείωση του νέου εργατικού δυναμικού θα διαμορφωθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider