Τα Επιμελητήρια κατά του outsourcing στον Αναπτυξιακό 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα Επιμελητήρια κατά του outsourcing στον Αναπτυξιακό 
Τα Επιμελητήρια αντηχούν ενστάσεις που έτσι και αλλιώς έχουν καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια διαβούλευση.

Κατά μια από τις προβεβλημένες διατάξεις του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που έχει ως στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων και των εγκρίσεων χρηματοδότησης των επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, τάσσονται τα Επιμελητήρια.

Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από το υπόμνημα που έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις προτάσεις της Επιμελητηριακής κοινότητας για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση των παραγράφων 2 και 3 του Άρθρου 2 του πολυνομοσχεδίου. Θεωρούμε πως η προωθούμενη ρύθμιση δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς ο εκάστοτε υπόλογος πληρωμής ενός επενδυτικού σχεδίου δεν θα μπορεί να βασιστεί σε μια έκθεση πιστοποίησης κάποιου τρίτου μη υπηρεσιακού παράγοντα με αποτέλεσμα την μεταφορά του προβλήματος των καθυστερήσεων στη διαδικασία των πληρωμών και εκταμιεύσεων», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Έτσι τα Επιμελητήρια αντηχούν ενστάσεις που έτσι και αλλιώς έχουν καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια διαβούλευση. Αιτία αποτελεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία θα μπορείτε να βεβαιώνεται η ολοκλήρωση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης από έκθεση υπογεγραμμένη από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή από ελεγκτική εταιρεία. Το ίδιο προβλέπεται και για την ολοκλήρωση της Επένδυσης.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει και τα περισσότερα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου με πολλά απ’ αυτά να θέτουν ζητήματα ασυμβίβαστου, καθώς πολλές φορές οι ελεγκτές θα είναι και ελεγχόμενοι.

«Θεωρούμε πως μοναδική λύση για την επίλυση του ζητήματος των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των Αναπτυξιακών Νόμων την ενίσχυση της Υπηρεσίας και του μητρώου ελεγκτών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», αναφέρει ακόμη στο υπόμνημα ο κ. Μίχαλος.

Οι υπόλοιπες προτάσεις των Επιμελητηρίων

Στο υπόμνημα οχτώ σελίδων ο κ. Μίχαλος καταθέτει μια σειρά προτάσεων για την καλύτερη υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου όπως: υποβολή προτάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους, διεύρυνση των επιλέξιμων δραστηριοτήτων. Παράλληλα προτείνει κάποιες ακόμη τροποποιήσεις για τις επιλέξιμες δαπάνες, και την καλύτερη διαχείριση των δικαιολογητικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider