Στουρνάρας: Οι τρεις απαράβατοι όροι για τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Οι τρεις απαράβατοι όροι για τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό και κατά τη διάρκεια του 2024, ενώ η αναπτυξιακή δυναμική της εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη, αναφέρει σε άρθρο του στην Άποψη ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό και κατά τη διάρκεια του 2024, ενώ η αναπτυξιακή δυναμική της εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη, αναφέρει σε άρθρο του στην Άποψη ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι η οικονομία της χώρας έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και μερικά από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα είναι:

  • η δημοσιονομική προσαρμογή και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και αξιοπιστίας,
  • η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος,
  • η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους,
  • η υλοποίηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας και
  • η αύξηση της εξωστρέφειας.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί πως σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από νέες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και τις εγχώριες διαρθρωτικές αδυναμίες ‒ όπως η έλλειψη ανταγωνισμού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, η οποία επιδεινώνει το διεθνές, και άρα εισαγόμενο, πρόβλημα της ακρίβειας, το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο επενδυτικό κενό, η χαμηλή αποταμίευση, η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, η υψηλή ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού ‒ η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Ο διοικητής της ΤτΕ κλείνει τονίζοντας τους τρεις απαράβατους όρους για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας χωρίς κλυδωνισμούς. Πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αναμένουν ώθηση στη στεγαστική πίστη από το «Σπίτι μου 2» 

Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση

Πράσινα τιμολόγια: Οι χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο – Στα 1–1,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider