Μητσοτάκης: Θέλουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θέλουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ
Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Τη δέσμευση της κυβέρνησής του πως «απόλυτη προτεραιότητά της είναι η οικονομία», αλλά και το στόχο για ελάφρυνση των ελληνικών τραπεζών από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της Washington Post, ο πρωθυπουργός δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «νούμερο ένα προτεραιότητά μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή συζητάμε με τις ευρωπαϊκές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να απαλλάξουμε τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα».

«Συγκρότησα μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει πολλούς τεχνοκράτες και καταφέραμε να πείσουμε να συμμετέχουν και πολλοί άνθρωποι που ήταν εκτός πολιτικής», αναφέρει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία για ανάπτυξη.

«Όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη για αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «Ξεκινήσαμε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και το 2020 θα μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% σε 24%. Οι φόροι επί των μερισμάτων θα μειωθούν από 10% σε 5%. Θα μειώσουμε επίσης τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα».

Ερωτηθείς εάν χρειάζεται διεύρυνση της βάσης είσπραξης των φόρων, επισημαίνει: «Ο τρόπος για να διευρύνουμε τη βάση είναι να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να είναι νόμιμοι. Κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή μικρής κλίμακας, την οποία συνήθως συναντάμε σε εστιατόρια και καφέ, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα αντί να χρησιμοποιούν μετρητά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider