«Θεραπεία» στις καταστροφικές συνέπειες που όπως όλα δείχνουν θα έχει ο κορονοϊός για τις οικονομίες της Ευρωζώνης αναζητούν οι υπουργοί των Οικονομικών που συνεδριάζουν σήμερα. Έτσι, οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το σημερινό Eurogroup εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στη «σκιά» της μείωσης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η FED, αλλά και μετά την εξαιρετικά αντίδραση των αγορών στα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι υπουργοί των Οικονομικών καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν το βάρος δύσκολων αποφάσεων.
Πλέον, όπως αναφέρουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές στο insider.gr, το «παιχνίδι» για τη Ευρωζώνη έχει μεταφερθεί στο δημοσιονομικό μέτωπο, καθώς η νομισματική πολιτική φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τα εργαλεία της.
Έτσι, το ελάχιστο που αναμένεται –αλλά και οφείλει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να πράξει το Eurogroup είναι να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δίνοντας έτσι δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Και αυτό, προκειμένου εκείνα με τη σειρά τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αναζωογονήσουν τις χειμαζόμενες από τον κορονοϊό και την πετρελαϊκή κρίση οικονομίες.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόβλημα είναι πολυσχιδές. Τουρισμός και ναυτιλία βρίσκονται στο κέντρο αυτής της «τέλειας καταιγίδας», καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ακυρώνονται μαζικά, ενώ η πετρελαϊκή κρίση αλλά και η μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης κρατούν καθηλωμένα τα πλοία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο αυτοί οι δύο κλάδοι εισφέρουν αθροιστικά σε ετήσια βάση 35 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, μπορεί κανείς να αναλογιστεί το μέγεθος του προβλήματος.
Κραυγή αγωνίας ηχεί και από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν το τζίρο τους να μηδενίζεται και αναζητούν αγωνιωδώς στήριγμα από την κυβέρνηση προκειμένου να μην προχωρήσουν σε απολύσεις ή να κλείσουν.
Και στα πλαίσια αυτά, ιδιαίτερα δυσμενής είναι η θέση των τραπεζών, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να φοβούνται ένα νέο γύρο «κόκκινων δανείων» αλλά και κατακόρυφη μείωση των νέων χορηγήσεων.
Τι ζητά η κυβέρνηση από το Eurogroup
Στα πλαίσια αυτά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά. Έτσι, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να ενισχύσει τόσο τις ευπαθείς ομάδες όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πρωτόγνωρη συγκυρία. Ήδη εξάλλου έχει ζητήσει, τόσο από τους κοινωνικούς εταίρους όσο και από τις τράπεζες προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και –ανάλογα με τις αποφάσεις του Eurogroup- αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα και νέο γύρο μέτρων στήριξης.