Τι κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση της ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση της ΕΚΤ
Αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές.

Χωρίς κανένα όριο θα γίνονται αποδεκτά στις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σήμερα η ΕΚΤ. Ουσιαστικά το Ευρωσύστημα επανέφερε λόγω της κρίσης του κορονοϊού την εξαίρεση (waiver) βάσει της οποίας κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο. Αυτή η εξαίρεση είχε παύεσαι τον Αύγουστο 2018, οπότε η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο.

Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση. Αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Στην πράξη κρατά ανοικτή τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη στιγμή που το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο , δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνονται αυτά αποδεκτά από τις άλλες τράπεζες.

Έτσι, εξασφαλίζεται πως εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε θα απαιτηθεί να στηριχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ίδια απόφαση κάνει πιο εύκολη και μια νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές – τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider