Μπαράζ «επιθέσεων φιλίας» δέχεται η Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ «επιθέσεων φιλίας» δέχεται η Ελλάδα

Απρόσμενες «επιθέσεις φιλίας» δέχεται το τελευταίο 24ώρο η Ελλάδα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εμφανίζονται βέβαιοι για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος όσο και για την επίτευξη συμφωνίας για το δημόσιο χρέος της χώρας.

To ενδιαφέρον είναι ότι ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου, δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας έχουν κάνει τόσο οι «συνήθεις ύποπτοι», Jean-Claude Juncker και Pierre Moscovici, όσο και οι «σκληροί» της Ευρωζώνης όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και o πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Οι θετικές για την Ελλάδα δηλώσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές προκαλώντας κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πάνω από τις 630 μονάδες αλλά και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να βρίσκεται στο 7,63%.

Οι υποστηρικτικές δηλώσεις, που γίνονται στο περιθώριο της συνάντησης των G7, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τους σκοπούς που εξυπηρετούν αυτές οι «επιθέσεις φιλίας». Αναλυτές υποστηρίζουν πάντως πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν μήνυμα μεταξύ άλλων και στο ΔΝΤ, το οποίο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε κάποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος που δεν θα περιλαμβάνει σημαντική ελάφρυνση.

Η σκληρή στάση του Ταμείου φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου δεν θα παραβρεθεί η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde αλλά ο Poul Thomsen.


O υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το ελληνικό χρέος και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία» σημείωσε ο Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC.

Δίχως να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «όσοι υποστήριζαν μία γενναία εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, έχουν μετριάσει πλέον, τη στάση τους». Το ίδιο έχουν πράξει - επισήμανε - και όσοι υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει καμίας ελάφρυνσης. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε σχέση με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια».

Ακόμη πιο φιλικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, o οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους. Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde» σημείωσε ότι από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα».

«Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Pierre Moscovici, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως «μια συμφωνία είναι εφικτή» για την επανάληψη του προγράμματος αρωγής το οποίο αποφασίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα, αλλά παραμένει εδώ και μήνες μπλοκαρισμένο.

«Μου φαίνεται πως μια συμφωνία, με βούληση, με δουλειά --που απομένει να γίνει--, είναι εφικτή και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» , δήλωσε ο Moscovici μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μηνύματα και από τις ΗΠΑ

Τα μηνύματα όμως έρχονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew μετά από την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός και στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, μέσω μίας σημαντικής ελάφρυνσης.

Υπό αυτό πλαίσιο μόνο τυχαία δεν είναι η διαρροή της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους που εκπόνησε το ΔΝΤ, η οποία προβλέπει ότι χωρίς παρεμβάσεις το Χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί στο 293,8% του ΑΕΠ το 2060 με αποτέλεσμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του τη χρονιά αυτή ν΄αγγίξουν το 67,4% του ΑΕΠ.

Στην Έκθεση του που διέρρευσε την Παρασκευή, το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (τόκοι και κεφάλαιο) που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider