Eurostat: Τεράστιο οικονομικό πλήγμα ο κορονοϊός για τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Τεράστιο οικονομικό πλήγμα ο κορονοϊός για τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα
Οι δαπάνες για τον πολιτισμό δεν είναι υψηλή προτεραιότητα για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.

Ένας από τους κλάδους σε Ελλάδα και Ευρώπη που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό και αναμένεται να επηρεαστεί για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα είναι ο κλάδος του Πολιτισμού. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι σε μεγάλο βαθμό συσχετισμένες και με τις τουριστικές δραστηριότητες, κάτι που καθιστά πιο σύνθετο το πρόβλημα.

Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαίοι ιστορικοί χώροι) και νέας πολιτιστικής υποδομής (νέα κτίρια που χρησιμοποιούνται για την προαγωγή των τεχνών, της μουσικής, του θεάτρου κ.λπ.) θα αργήσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Το ίδιο ισχύει και με τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες (π.χ. τέχνες και οπτικοακουστικός τομέας) σε διάφορους οικονομικούς τομείς (π.χ. υπηρεσίες και επικοινωνίες).

Αυτή η αργή επαναφορά θα επηρεάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σύμφωνα με τις στατιστικές της Eurostat, το 2018 απασχολούνταν στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 8,7 εκατομμύρια άτομα, ήτοι το 3,8 % του συνόλου των απασχολουμένων!

Αν και ο πολιτισμός έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοχλός ανάπτυξης και απασχόλησης, ως παράγοντας κοινωνικής ένταξης και ως σημαντικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων, ωστόσο η ΕΕ δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα στον τομέα του πολιτισμού και την ευθύνη για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα αυτό φέρουν τα κράτη μέλη. Ωστόσο, οι δαπάνες για τον πολιτισμό δεν είναι υψηλή προτεραιότητα για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.

Τελευταία η Ελλάδα στις δαπάνες για τις πολιτιστικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 τα κράτη μέλη της ΕΕ διέθεσαν ποσοστό 1 % των δαπανών της γενικής κυβέρνησης για πολιτιστικές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 0,3%, το μικρότερο στην ΕΕ των 28, όταν στην Λετονία ήταν στο 3% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Πιο σχηματικά, το 2017 διατέθηκαν 132 ευρώ ανά πολίτη της ΕΕ για τη στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Λουξεμβούργο το ποσό ανά πολίτη για τη στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων ξεπέρασε τα 500 ευρώ. Στην Ελλάδα ήταν οριακά κοντά στα 35 ευρώ, το μικρότερο στην ΕΕ των 28!

Αυτή η ένδεια δημοσίων πόρων στην Ελλάδα για επενδύσεις στον πολιτισμό, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη πιο αργή ανάδυση των εγχώριων πολιτικών δραστηριοτήτων από την κρίση του κορονοϊού, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αισθητό από την κάμψη που θα βιώσει εφέτος ο Τουρισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider