Από «κόσκινο» θα περάσει η ΕΛΤΕ ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από «κόσκινο» θα περάσει η ΕΛΤΕ ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες
Έως μεθαύριο Πέμπτη 30 Απριλίου οι ελεγκτικές εταιρείες και οι ορκωτοί λογιστές θα πρέπει να δημοσιεύσουν τις ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας στις οποίες θα παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους τομείς που δραστηριοποιούνται.

Κρίσιμα δεδομένα για το πως λειτουργούν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες θα συλλέξει μετά τις 30 Απριλίου η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ).

Συγκεκριμένα, ως μεθαύριο Πέμπτη 30 Απριλίου οι ελεγκτικές εταιρείες και οι ορκωτοί λογιστές θα πρέπει να δημοσιεύσουν τις ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας τους σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 537/2014 και τον Ν. 4449/2017 στις οποίες θα παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους τομείς που δραστηριοποιούνται, καθώς και για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Δεδομένου ότι η ανάγκη για εμπιστοσύνη στην χρηματοοικονομική πληροφόρηση είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ και οι ελεγκτές διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου θα αξιολογήσει τις σχετικές πληροφορίες για να διαπιστώσει εάν είναι συναφείς με τις υποχρεώσεις που έχουν οι ορκωτοί.

Βάρος θα δοθεί και σε ζητήματα επαγγελματικής ικανότητας

Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι απαιτήσεις ανεξαρτησίας, οι εσωτερικές διαδικασίες επισκόπησης, οι πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης, οι σχέσεις με τα δίκτυα και τα πρωτόκολλα σε περιπτώσεις αναφορών απάτης, παράνομων πράξεων και μη συμμόρφωσης με τους νόμους.

Ενδεικτικά η ΕΛΤΕ θα εξετάσει διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη διενέργεια ελέγχων, την παροχή μη ελεγκτικών εργασιών, την παροχή συναφών υπηρεσιών, αλλά και τους ελέγχους φορολογικής συμμόρφωσης για την έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών στις εταιρείες που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να εστιάσει σε ζητήματα διαχείρισης ποιότητας και συγκεκριμένα στον εντοπισμό των ρίσκων για την επίτευξη των στόχων ποιότητας, ανεξαρτησίας και δεοντολογίας. Βάρος θα δοθεί και σε ζητήματα επαγγελματικής ικανότητας και στο πως αυτά διασφαλίζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider