EBRD: Στο 6% η ύφεση της Ελλάδας το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
EBRD: Στο 6% η ύφεση της Ελλάδας το 2020
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα επιστρέψει γρήγορα το 2021, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%.

Ύφεση 6% προβλέπει για την Ελλάδα το 2020 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% εφέτος, ενώ η ανάκαμψη θα επιστρέψει γρήγορα το 2021, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%.

Σύμφωνα με την EBRD, «ο κορoνοϊός διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και των συναφών ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ύφεση σε όλες τις οικονομίες που επενδύει η EBRD

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, οι οικονομίες των περιοχών όπου επενδύει η EBRD θα συρρικνωθούν κατά 3,5% κατά μέσο όρο 2020, με πιθανή ανάκαμψη 4,8% το 2021, με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν πως οι προβλέψεις υπόκεινται σε «άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα».

«Καθώς ο κόσμος επιχειρεί να βγει από το τούνελ της ύφεσης, είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες να προσβλέπουν σε μελλοντική συνεργασία, αλλά και στην ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για μεγαλύτερες ‘οικονομικές αντοχές’», υποστηρίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik. «Η τρέχουσα κρίση ήταν ένα μαζικό πλήγμα και πλέον η έξοδος από αυτή θα είναι γεμάτη προκλήσεις. Τώρα δεν είναι η ώρα για λαϊκισμό και προστατευτισμό. Τώρα είναι η ώρα για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον μέσω διεθνούς δέσμευσης για ελεύθερο εμπόριο, περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και οικονομική συνεργασία», τονίζει η ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider