Σε νέα εποχή εισέρχεται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να επανεκκινήσει την οικονομία της και να διώξει μακριά τις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κορονοϊού.
Και μπορεί ο κορονοϊός να «φρέναρε» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες ωστόσο τρέχουν, με στόχο σημαντικοί διαγωνισμοί να πάρουν «μπρος» όταν η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και οι συνθήκες θα κρίνονται πιο ευνοϊκές.
Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Global Sustain, προχώρησε στη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του. Πρόκειται για το ESG Rating Tool, το οποίο θα κάνει χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs).
Τι είναι το ESG Rating Tool
Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα ψηφιακό πρόγραμμα, σαν λογισμικό, το οποίο θα μετρά τους δείκτες αειφορίας στα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, υιοθετώντας κριτήρια ESG - Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).
«Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη παραλάβει το ψηφιακό πρόγραμμα και θα ξεκινήσει άμεσα να το εφαρμόζει στα περιουσιακά του στοιχεία», εξηγούν κυβερνητικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν, όσο περισσότεροι δείκτες αειφορίας καλύπτονται και όσο πιο υψηλές βαθμολογίες συγκεντρώνονται, τόσο πιο φιλική προς το περιβάλλον και την κοινωνία θα καθίσταται μια επένδυση. Επομένως, τόσο πιο εύκολη θα καθίσταται και η άντληση χρηματοδότησης.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, την ώρα που ολοένα και περισσότερα funds διεθνώς στρέφονται στις «πράσινες» επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
- ΤΑΙΠΕΔ: Ψηφιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης του χαρτοφυλακίου
- Σταϊκούρας: Αξιέπαινη και πρωτοποριακή πρωτοβουλία το Ψηφιακό Εργαλείο του ΤΑΙΠΕΔ
Με την υιοθέτηση του ψηφιακού προγράμματος, πέραν των οικονομικών κριτηρίων, οι επενδυτικές αποφάσεις θα ενσωματώνουν πλέον περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης με βάση ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της διαφάνειας, την προσέλκυση υπεύθυνων επενδυτών και μακροπρόθεσμα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας στη χώρα.
Η «πρωτιά»
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως που ένα Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ενσωματώνει την αειφορία στις διαδικασίες του, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα αναπτύσσει το δικό του ψηφιακό ESG Rating Tool.