Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί νέους δημοσιονομικούς στόχους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί νέους δημοσιονομικούς στόχους
«Θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 κι έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη την απάντησή μας στην κρίση του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, την ώρα που η κρίση του κορονοϊού έχει εκτινάξει το ελληνικό χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα.

«Αν λάβουμε υπόψη μας τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν βρίσκονται σε ισχύ οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020. Θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 κι έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη την απάντησή μας στην κρίση του κορονοϊού», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Τι αποφασίστηκε τον Μάρτιο

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Μάρτιο, κατά την κορύφωση της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές αρχές συμφώνησαν να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου το κάθε κράτος να έχει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 και στο 182,6% το 2021. Το 2019, το ελληνικό χρέος έκλεισε στο 176,6% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider