Μηνιαίο επίδομα έως 600 ευρώ για γιατρούς σε άγονες περιοχές: Tι προβλέπει η ΚΥΑ - To μήνυμα Μητσοτάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηνιαίο επίδομα έως 600 ευρώ για γιατρούς σε άγονες περιοχές: Tι προβλέπει η ΚΥΑ - To μήνυμα Μητσοτάκη
Το επίδομα που ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Την καθιέρωση ενός επιπλέον οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές, στο πλαίσιο της στήριξης των εργαζομένων του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο Facebook, δύο ημέρες πριν την εξαγγελία των νέων μέτρων από τη ΔΕΘ, αναφέρθηκε στην ΚΥΑ που συνυπέγραψαν τα υπ. Υγείας και ΥΠΕΘΟ, επαναλαμβάνοντας πως «η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα». «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών» πρόσθεσε.

Τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε τα οικονομικά κίνητρα που θα δώσει στους γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι θα καλύψουν κενές θέσεις σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, από την υπουργική απόφαση που υπέγραψε μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη. Τα ποσά, ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα που διαθέτει ένας γιατρός αλλά και την περιοχή που πρόκειται να υπηρετήσει.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως:

  • Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.
  • Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακή ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και β) επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.
  • Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000 ευρώ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500ευρώ . Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.

Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη σήμερα:

  1. Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600€ μεικτά ετησίως και σε περιπτωση που ο ιατρος κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200€.
  2. Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια απο τις 18 ειδικότητες 4.800€.

Η ΚΥΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνει» το πακέτο της ΔΕΘ: Όλα τα ευεργετικά μέτρα για συνταξιούχους, επαγγελματίες, ευάλωτους και οικογένειες

Σταϊκούρας: Απέχουμε μόλις 87 ημέρες από την απόδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης

Alpha Bank: Μείωση έως και μηδενισμός προμηθειών – Δωρεάν IRIS για τους εμπόρους το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider