Άκαρπη αποδείχτηκε ακόμα μία νύχτα διαβουλεύσεων, με την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διακόπτει τις εργασίες της περίπου στις 05:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, «αγγίζοντας» την 4η ημέρα διαβουλεύσεων.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 ώρα Ελλάδος.
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων
Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες , οι υπεύθυνοι για τους λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μητσοτάκης: «Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά μέχρι ενός σημείου»
Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου
Πολωνία και Ουγγαρία από την πλευρά τους πιέζουν για το Κράτος Δικαίου. «Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.
Παράλληλα, ορισμένοι από τους «φειδωλούς» ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισ. ευρώ στα 700 δισ. ευρώ και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ.
Οι πρόταση του Σαρλ Μισέλ
Με μία νέα δεύτερη κατά σειρά αναθεωρημένη πρόταση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε την Κυριακή να «κλειδώσει» μια επί της αρχής συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης διατηρώντας στο ακέραιο το συνολικό του μέγεθος στα 750 δισ. ευρώ.
Με το φόβο των αγορών να είναι πλέον ορατός, ο Μισέλ φαίνεται να «κουρεύει» για δεύτερη συνεχόμενη φορά το σκέλος των επιχορηγήσεων κατά 50 δισ. ευρώ κατεβάζοντας συνολικά τον πήχη μέσα σε δύο μέρες στα 400 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Η διαφορά των 100 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται θα κατευθυνθεί στο κομμάτι των δανειοδοτήσεων που φτάνει με αυτό τον τρόπο στα 350 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ενδέχεται να αυξηθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα rebates οι επιστροφές δηλαδή που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τα 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος που ήταν η αρχική πρόταση του Μισέλ. Το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος, ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει») φαίνεται πως παραμένει ενώ η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Στο σκέλος του κράτους Δικαίου και στα βέτο που ζητά ο συνεχώς ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής
Πηγές με γνώση των διαδικασιών έκαναν λόγο πως οι 5 πλέον «φειδωλοί» του Βορρά, μιας και σε αυτούς προστέθηκε και η Φινλανδία ζητούν το ποσό των επιχορηγήσεων να πέσει κάτω από τα 400 δισ. ευρώ θέτοντας τα 350 δισ. ευρώ ως έναν ιδανικό στόχο. Παράλληλα το Ταμείο θα πρέπει να πέσει στα 700 δισ. ευρώ από 750 που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Ευρωπαίος διπλωμάτης έκανε γνωστό πως επί του παρόντος υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:
- Να παραμείνει ο πήχης στα 400 δισ. ευρώ.
- Να πέσει κάτω από τα 375 δισ. ευρώ.
- Να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο ίδιος ανέφερε πως έαν οι «Fugal 5» καταφέρουν να πάρουν μια συμφωνία όπου το ποσό των επιχορηγήσεων είναι κάτω από 400 δισ. ευρώ (350 δισ. ευρώ), «θα είναι μια τεράστια παραχώρηση», «και αν ο γαλλο-γερμανικός άξονας δεν μπορεί να επιτύχει αυτό που υποσχέθηκε, τότε θα υπάρξει μια δραστική αλλαγή στην ισορροπία ισχύος στην ΕΕ». O διπλωμάτης σύμφωνα με πηγές ανέφερε πως το κομμάτι του κράτους Δικαίου δεν είναι το «μεγάλο αγκάθι» μιας και μπορεί να βρεθεί μια κοινή γλώσσα που να τους ικανοποιεί όλους.