Ανδρεάδης: Οι φόροι εξανέμισαν το 50% της ανταγωνιστικότητας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδρεάδης: Οι φόροι εξανέμισαν το 50% της ανταγωνιστικότητας

«Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η εύρεση χρηματοδότησης και η καταμέτρηση των κεφαλαίων που χρειάζονται, είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και την αποφυγή ενεργοποίησης του κόφτη», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά την ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης στο 1o Συνέδριο Τουρισμού Eurobank.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως οι πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου έτους έχουν επιβαρύνει το «καλάθι του τουρίστα» περισσότερο από 10%, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας «Ελληνικός Τουρισμός: Προκλήσεις και Προοπτικές» και χαρτογραφώντας την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε ρευστή την εικόνα του τουρισμού μας αυτή τη στιγμή τονίζοντας πως η συγκεκριμένη τουριστική χρονιά δεν θα κλείσει θετικά για όλους.

«Είχαμε δηλώσει από τις αρχές του έτους ότι αυτή η χρονιά, είναι χρονιά last minute, με έντονες διακυμάνσεις του ρυθμού των κρατήσεων. Και αυτή η ρευστή κατάσταση επιβεβαιώνεται στις αφίξεις έως αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Απριλίου 2016, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έχουν καταγράψει άνοδο 7,6%, ενώ στο ίδιο διάστημα, οι οδικές αφίξεις καταγράφουν μείωση 6,5%. Αν και οι αριθμοί, αυτή τη στιγμή, δεν δίνουν τη σιγουριά που θέλουμε, η στρατηγική μας στόχευση και η συστηματική δουλειά, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους ότι και αυτή η χρονιά θα κλείσει θετικά» σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η τουριστική ανάπτυξη δεν υπήρξε ισόρροπη, από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2008 πήγαμε στο 1,4 δισ. ευρώ το 2014 και συγκεκριμένες περιοχές - που αντιπροσωπεύουν το 15-20 στο συνολικό τουριστικό προϊόν - δεν κατάφεραν να μετατρέψουν το τουριστικό προϊόν τους σε εξαγώγιμο, σε επαρκή βαθμό.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης, τα ρεκόρ του τουρισμού και η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας είναι ήδη γνωστά. Όμως η άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση, σε όλο το φάσμα του τουρισμού, οριζόντια, χωρίς διακρίσεις - η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, η προβλεπόμενη για το 2018 επιβολή φόρου διαμονής στην οργανωμένη αγορά των ελληνικών καταλυμάτων, οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους – πλήττουν, ασταμάτητα, την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς.

Ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε πως «έχουν περάσει έξι μήνες και το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει σχεδιάσει ένα μέτρο για τις μισθώσεις, προκειμένου να αποφέρει στην οικονομία τεράστια έσοδα, για να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

«Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, ευελπιστούμε ότι θα κλείσει και ο κύκλος της υπέρμετρης φορολόγησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τουριστική περίοδο και να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις απασχόλησης και την οικονομία με έσοδα», σημείωσε, εκφράζοντας, ταυτόχρονα την ανάγκη επιστροφής των φορολογικών συντελεστών το ταχύτερο δυνατό, σε ανταγωνιστικά επίπεδα και τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι συνθήκες και ο τομέας να δώσει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση στα έσοδα του κράτους.

«Είναι απολύτως αναγκαίο, η Κυβέρνηση να επαναφέρει τα επίπεδα της φορολογίας σε φυσιολογικά και ανταγωνιστικά επίπεδα και να προχωρήσει σε δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, την ταχεία διόρθωση και εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, την άρση κάθε μορφής γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδύσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, την πλήρη επίλυση των προβλημάτων χορήγησης βίζας και την διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας, ώστε να επανεκκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση, από το τραπεζικό σύστημα», συμπλήρωσε.

Η Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο του ΕΣΠΑ και να φροντίσει για την σωστή κατανομή του, τόνισε ακόμη ο κ. Ανδρεάδης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε επίσης πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από τις ευνοϊκές για την Ελλάδα γεωπολιτικές συγκυρίες και πως για να επιτύχουμε τους στόχους του 2021, θα πρέπει να υλοποιούνται ετήσιες συνολικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης το 2016, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 80% και του δημόσιου κατά 20%.

Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. σχετικά με την επανακατάταξη των Περιφερειών σε Νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που θα αντικατοπτρίζει την νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά από 6 χρόνια ύφεσης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, στον νέο αυτό χάρτη, όλες οι Περιφέρειες, με εξαίρεση την Αττική, μετατάσσονται σε ‘φτωχότερη’ κατηγορία που επιτρέπει την παροχή μεγαλύτερων κινήτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα» συμπλήρωσε.

Ο ελληνικός τουρισμός, παραμένει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που μπορεί άμεσα να δώσει απτά αποτελέσματα για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τους στόχους ανάπτυξης που θέτει η Κυβέρνηση γι αυτό και πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα αυτά ώστε να αντισταθμιστούν τα φορολογικά αντικίνητρα και το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες, κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider