Το 92% των επενδυτών που απέκτησαν το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, ήταν διαχειριστές διαθεσίμων, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο το 7% των επενδυτών ήταν από την Ελλάδα, ενώ το 31% προέρχεται από τη Βρετανία, το 13% από Γαλλία, το 9% από Γερμανία και Αυστρία, το 8% των επενδυτών από τις ΗΠΑ, ενώ 1 στους 10 αγοραστές ήταν από σκανδιναβικές χώρες.
Τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε η χώρα αυξάνουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων στα 37,5 δισ. ευρώ, όσο περίπου και προτού ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας. Από τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν τους επόμενους μήνες οι προσωρινές μειώσεις φόρων, τα νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η πληρωμή των αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με την προχθεσινή τέταρτη έξοδο στις αγορές από τις αρχές του 2020, συνολικά έχουν αντληθεί 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, όταν ο στόχος πριν από την κρίση ήταν στα 8 δισ. ευρώ.
Πριν το τέλος του έτους η νέα έξοδος στις αγορές
Η χώρα θα επιχειρήσει μια ακόμα έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα και παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας.
Με δεδομένη τη βαθιά ύφεση που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, το δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, τη μεγάλη προσφορά ομολόγων πανευρωπαϊκά από πιο οικονομικά χώρες, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στα γεωπολιτικά, η επόμενη έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα θα είναι και αυτή μια ευαίσθητή άσκηση.