Της Δήμητρας Καδδά
Η κυβέρνηση αναμένει μεθαύριο νέα από την ΕΛΣΤΑΤ για το εύρος των τριγμών που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία και οι περιορισμοί, κατά το πιο κρίσιμο τρίμηνο για το τζίρο στην αγορά: θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.
Η ελεύθερη πτώση στον τουρισμό, αλλά και οι περιορισμοί που παρέμειναν αποτελούν αρνητικό πρόκριμα.
Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία που καταγράφονται στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στις τελευταίες επίσημες προβλέψεις θεσμών και αξιωματούχων.
Χθες ο ΟΟΣΑ στις νέες του εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία προέβη στην πρόβλεψη ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα φτάσει στο 10,1%. Για το 2021 προβλέπει οριακή ανάκαμψη (0,9%) και μερική κάλυψη των τριγμών της πανδημίας το 2022 (άνοδος ΑΕΠ 6,6%), με αδύναμο κρίκο την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα επιταχυνθεί από τέλος του 2021 και μετά, με τη συνδρομή των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης. Δεν αποκλείει ένα σενάριο ταχύτερης ανόδου του ΑΕΠ του 2021 αν η κυβέρνηση καταφέρει να χρησιμοποιήσει εμπροσθοβαρώς τα εν λόγω ποσά για επενδύσεις.
Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες στο συνέδριο του Eλληναμερικανικού Επιμελητηρίου προειδοποίησε για ένα άσχημο τέταρτο τρίμηνο. Εκτίμησε πως οι πιέσεις στην οικονομία μετά τον Ιούλιο είναι εντονότερες από αυτές πρώτου εξαμήνου και επισήμανε πως τα μέτρα στήριξης συνιστούν αντισταθμιστικό παράγοντα ενώ τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης προσφέρουν στήριξη στην πορεία της οικονομίας το 2021.
Επίσης προβλέπει πως τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και η ύφεση έχουν οδηγήσει στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για το 2020 στο 10% του ΑΕΠ περίπου.
Ο ΙΟΒΕ
Αλλά και στον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας που ανακοίνωσε χθες το ΙΟΒΕ καταγράφονται μεγάλοι τριγμοί ειδικά ανάμεσα στους καταναλωτές, με το δείκτη να υποχωρεί για πέμπτο συνεχή μήνα. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις –48,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.
Με δεδομένη την μεγάλη ζημιά τον Νοέμβριο αλλά και το Δεκέμβριο, και τελευταία ελπίδα την άρση των περιοριστικών μέτρων – σε έναν βαθμό – τις μέρες των εορτών, η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους, αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το ΙΟΒΕ στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες σε επίπεδο γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφει επίσης πτώση. Αν και υπάρχει ένα αντίβαρο από τις Κατασκευές (σ.σ. ο κλάδος δεν επηρεάζεται από τα νέα περιοριστικά μέτρα στον ίδιο βαθμό), αλλά και σε επιμέρους κλάδους του λιανεμπορίου, όπως είναι τα τρόφιμα και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Πλέον οι ελπίδες στρέφονται στο εμβόλιο, το οποίο ως είδηση αμβλύνει «σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές προσδοκίες», όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ. Χωρίς όμως να μπορεί να καθησυχάσει, ειδικά εν όψει των εορτών και της ανασφάλειας που υπάρχει για το αν θα λειτουργήσει η αγορά. Μάλιστα πλέον γίνεται φανερό πως πλέον σε πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πιέστηκαν έντονα την άνοιξη τα μέτρα στήριξης δεν έχουν την ίδια απόδοση.
Άλλωστε, όπως επισήμαναν την Δευτέρα και οι θεσμοί (εκθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν) ο τουρισμός και το 2021 στο πιο καλό σενάριο θα είναι αντιμέτωπος με σοβαρούς τριγμούς. Με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε μία ανάκτηση του 50%-60% των επίπεδων του 2019.