«Σήμα κινδύνου» από την BNP Paribas για την ανεργία στην Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα κινδύνου» από την BNP Paribas για την ανεργία στην Ελλάδα

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η BNP Paribas ως προς το πλήγμα που θα επιφέρει η πανδημία στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα, με τη γαλλική τράπεζα, αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται πως κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο οι οικονομικές προοπτικές, ιδίως για την αγορά εργασίας, προκαλούν έντονη ανησυχία για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες. Ο δείκτης προσδοκιών για την ανεργία των καταναλωτών, που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν, επιδεινώθηκε ξανά το Νοέμβριο, αποτελώντας τη χειρότερη ανάγνωσή του από τον Αύγουστο του 2013 για τη χώρα.

Όπως επισημαίνει η BNP Paribas, χωρίς να υπάρχουν για την ώρα τα τελευταία δεδομένα της ανεργίας στην Ελλάδα, και με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, η ελληνική οικονομία έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, παρά τη σχετικά καλή διαχείριση, εξαιτίας της απότομης μείωσης του τουρισμού. Έτσι, μια επιβράδυνση που θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την πανδημική φάση θα είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της προσπάθειας ανάκαμψης για το 2021.

insider

 

Από την άλλη, η κρίση του κορονοϊού θα αφήσει ένα αρνητικό στίγμα στην αγορά εργασίας, η οποία, όπως επισημαίνει η BNP Paribas, ήδη ανακάμπτει αργά από τη κρίση του δημόσιου χρέους, καθώς στα τέλη του 2019 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 16,4%.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider