Της Δήμητρας Καδδά
Ο πλέον αβέβαιος Προϋπολογισμός των τελευταίων δεκαετιών συζητείται από σήμερα στη Βουλή. Η παράταση του lockdown διεθνώς - την οποία ακολούθησε και επισήμως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση - αλλάζει άρδην τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021. Το πλήγμα στην αγορά και στα κρατικά ταμεία θεωρείται δεδομένο φέτος, αλλά και για τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.
Το μόνο αντίβαρο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση - πέραν προφανώς του εμβολίου - είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισ. ευρώ που ξεμπλόκαραν χθες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δίνοντας πλέον βάσιμες ελπίδες πως θα καταστεί εφικτός ο στόχος έλευσης 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Με προϋπόθεση βεβαίως πως θα συνεχιστεί η καλή πορεία διαπραγματεύσεων του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς αναφορικά με το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Προς το παρόν η πορεία είναι καλή με την πρόοδο πλέον να ανακοινώνεται και δημοσίως τις προηγούμενες μέρες από τις αρμόδιες κοινοτικές πήγες.
Η πορεία των εσόδων και του ΑΕΠ
Οι τριγμοί στα έσοδα το τελευταίο δίμηνο του έτους θεωρούνται δεδομένοι. Αν και σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης έχει καταστεί εφικτό η πτώση των εσόδων να συγκρατηθεί στα επίπεδα τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο Προϋπολογισμού του 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά πώς λόγω των καλύτερων από τις αρχικά αναμενόμενες προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης το πρώτο εννεάμηνο του 2020, δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της πτώσης του ΑΕΠ από το 10,5% που ορίζεται στον Προϋπολογισμό. Για τον επόμενο χρόνο εκτιμά ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης θα μπορέσει να επιταχύνει το ΑΕΠ κατά 2,1% με τον επίσημο στόχο να παραμένει για ανάπτυξη περί το 5%.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση στοιχείων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού για το μήνα Δεκέμβριο από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη. Ο συντονιστής του Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δις ευρώ εκτιμά πώς θα καταστεί εφικτή η μόχλευση κεφαλαίων 45- 50 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα στήριξης
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, το Σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει για το 2021 παρεμβάσεις αξίας 7,5 δισ. ευρώ (μέσα από ένα ενισχυμένο αποθεματικό) τα οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα αυξηθούν σε αξία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο από τις υγειονομικές συνθήκες. Μαζί με το ποσό που διατέθηκε φέτος, τα μέτρα στήριξης θα φτάσουν στα 32 δισ. ευρώ περίπου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο τέταρτος γύρος Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποφασίστηκε να αυξηθεί εκ νέου σε αξία στα 2,2 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αιτήσεις χορήγησης. Με το οικονομικό επιτελείο να έχει προαναγγείλει τουλάχιστο 2 ακόμα γύρους τους πρώτους μήνες του 2021. Η αρχή θα γίνει από τον 5ο κύκλο που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις που ίσως φέρει ο απολογισμός της «κλειστής» αγοράς κατά τις εορτές. Και ο 2ος γύρος θα έρθει τον Μάρτιο, όπως προανήγγειλε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ.
- Διαβάστε επίσης:
Costello: Εύσημα Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο των 32 δισ. ευρώ – Θετικό βήμα ο νέος πτωχευτικός
Σταϊκούρας: Υπό εξέταση νέα μέτρα στήριξης για χρέη και οφειλές