Με ανοιχτό διαγωνισμό θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποχώρηση του Άρη Ξενόφου.
Ο κ. Ξενόφος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, με ισχύ από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Μετά από θητεία τριών ετών στο τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Ξενόφος ετοιμάζεται να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου – και αντικαταστάτης του κ. Ξενόφου – θα επιλεγεί με ανοιχτό διαγωνισμό.
Το έργο του νέου προέδρου
Ωστόσο, ο διάδοχος του κ. Ξενόφου θα κληθεί να διαχειριστεί και τη νέα, εξαιρετικά σημαντική αρμοδιότητα που απέκτησε το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία δεν είναι άλλη από την προετοιμασία των φακέλων για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Και μπορεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να μην έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, δεν αναμένεται να αργήσει πάρα πολύ, δεδομένων των προετοιμασιών της ελληνικής πλευράς για τις χρηματοδοτήσεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
To ΤΑΙΠΕΔ χρειάζεται άμεσα νέο πρόεδρο, ο οποίος θα κληθεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διαδικασίες προετοιμασίας και υποβολής των φακέλων για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με τετραμελές ΔΣ συνεχίζει προσωρινά το ΤΑΙΠΕΔ
Μέχρις ότου καλυφθεί η θέση του νέου προέδρου, το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο του. Να σημειωθεί εδώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι πενταμελές.
Μετά την παραίτηση του κ. Ξενόφου και μέχρι τον διορισμό του αντικαταστάτη του, «το Ταμείο θα συνεχίσει με τετραμελές ΔΣ. Συνεχίζουν κανονικά με τέσσερα μέλη, δεν υπάρχει κανένα θέμα», σημειώνουν στο insider.gr κυβερνητικές πηγές.
Τα έργα που προορίζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) έχει ήδη ετοιμάσει τους φακέλους για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η ΕΕΣΥΠ έχει καταρτίσει έναν αρχικό κατάλογο έργων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο Bloomberg η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη. «Η συνολική αξία των επενδύσεων θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ», αποκάλυψε η ίδια.
Η ΕΕΣΥΠ προορίζει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για «έργα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και δικτύων, νέα δίκτυα ύδρευσης, νέα λεωφορεία, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε επίσης η κυρία Αικατερινάρη.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η κυβέρνηση δημιούργησε την ΕΕΣΥΠ το 2016 για τη διαχείριση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε δημόσιες εταιρείες και ακίνητα. Με τη σειρά της, η ΕΕΣΥΠ ελέγχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Όλες οι μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) και των οργανισμών δημοσίων συγκοινωνιών, είναι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ.