Μόνο λίγες ώρες από το αποτέλεσμα στην Μεγάλη Βρετανία και ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα νιώθει τις πρώτες πιέσεις. Εξαγωγές και τουρισμός θα δεχτούν όπως εκτιμούν άμεσα τις πιέσεις καθώς η διολίσθηση της στερλίνας κάνει πλέον την Ελλάδα ακριβότερο τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς αλλά και τα ελληνικά προϊόντα επίσης ακριβότερα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές εξαγωγές.
Τόσο ο επιχειρηματικός όσο και ο πολιτικός κόσμος εκτιμά ότι οι συνέπειες του Brexit δεν θα είναι στιγμιαίες αλλά, θα έρθουν σταδιακά και δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.
Σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στον ελληνικό τουρισμό εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ανδρέας Ανδρεάδης. «Σοκ και δέος: παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», δηλώνει.
Η Ελλάδα δέχεται περί τους 2 εκατομμύρια Βρετανούς κάθε χρόνο με τα συνολικά έσοδα του τουριστικού κλάδου φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ από τους Βρετανούς.
Οι εξελίξεις αναμένεται δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι Βρετανοί θα υποστούν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και δεν αποκλείεται ακόμα και να ακυρώσουν διακοπές που προγραμμάτισαν ακόμα και για το φετινό καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος κάνει λόγο για σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια και ακόμη περισσότερο στην ελληνική οικονομία, η οποία δυστυχώς παραμένει ακόμα ασθενής. «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί από κοινού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας, με την αδιαφορία της για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να διορθωθούν άμεσα.Και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς άλλωστε θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν οικονομικά ιδιαίτερα στον εξαγωγικό τομέα από το νέο status στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει ο κ. Μίχαλος.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 1,7 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα. Αυτό σημαίνει ότι με την υποτίμηση της στερλίνας έναντι τους ευρώ αυτόματα τα ελληνικά προϊόντα γίνονται ακριβότερα.
«Ανησυχεί εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο, γιατί θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στους Βρετανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ το 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία και οι εμπορικές συναλλαγές μας ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Και συμπληρώνει ότι το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα που θα υποστούν σοβαρές ζημιές και βεβαίως, γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, όπου πλέον δεν θα θεωρούνται καταθέτες σε χώρα εντός ΕΕ. «Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα διευθετηθούν στο μεταβατικό διάστημα των δύο ετών» εξηγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ωστόσο πέραν του τουρισμού και των εξαγωγών προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και αναφορικά με τους Έλληνες που σήμερα εργάζονται στη Βρετανία αξιοποιώντας την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών αλλά και των προνόμια που χρήζουν οι έλληνες που επιλέγουν την Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές τους.
Χιλιάδες είναι οι Έλληνες που εργάζονται στη Βρετανία, εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ κάτι που με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας αλλάζει αφού θα χρειάζεται βίζα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των εργαζόμενων από άλλες χώρες που ενδέχεται να επιβάλλει η Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδο της.
Παράλληλα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών στην Μεγάλη Βρετανία. Μόνο το 2015 εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας 10.131 Έλληνες, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα. Οι φοιτητές αυτοί έχουν προνόμια σε σχέση μετά δίδακτρα που πληρώνουν ως πολίτες της ΕΕ, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί εφόσον η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Αν τα δίδακτρα εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ τότε αναμένεται τριπλασιασμός τους. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα. Επιπλέον θα κοπούν τα κάθε είδους επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα οι Έλληνες φοιτητές ως Ευρωπαίοι πολίτες.