Τις έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, το τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα δώσουν φορο-ανάσες στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται ειδικά για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι να αποτραπούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα ενώ για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση του φετινού «λογαριασμού» της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι το οποίο προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και τη χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν σε μια δόση το φόρο εισοδήματος εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε πέρυσι.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί «μια ολιστική πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις δόσεις, τα τεκμήρια, τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και το τέλος επιτηδεύματος».
Τις αποφάσεις αυτές περιμένει και η ΑΑΔΕ για να ολοκληρώσει τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα της να εκδώσει στη συνέχεια την απόφαση η οποία θα ανοίγει την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων από 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Οι αλλαγές και οι νέες ρυθμίσεις
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι εξής παρεμβάσεις:
Τεκμήρια:
Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθωτή εργασία 10.000 ευρώ ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών, τέθηκε το 2020 σε αναστολή εργασίας και έλαβε ως αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικά το ποσό των 4.000 ευρώ. Για τους μήνες που εργάστηκε το φορολογητέο εισόδημά του ανήλθε στις 4.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο είναι πολύ μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που ανέρχεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ το τεκμήριο του αυτοκινήτου +3.000 ευρώ η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης). Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος εγκλωβίζεται στην παγίδα του τεκμηρίου και πληρώνει φόρο εισοδήματος. Όμως με την απόφαση Πιτσιλή ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει το τεκμήριο διαβίωσης με το ποσό των 4.000 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και να γλιτώσει τη φορολογική επιβάρυνση.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι e-αποδείξεις κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της καραντίνας δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Τέλος επιτηδεύματος: Εξετάζεται να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ οι νέοι αγρότες που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Ανείσπρακτα ενοίκια: Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και ραντεβού για επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.
Φορομπόνους 40% για δαπάνες σε ακίνητα. Θα προστεθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.
Προθεσμίες: Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και φέτος περισσότερος χρόνος.
Δόσεις: Σχεδιάζεται η εξόφληση του φόρου εισοδήματος να γίνει και φέτος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Σε περίπτωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τον Αύγουστο, οι φορολογούμενοι όπως και πέρυσι θα εξοφλήσουν το φόρο από τα τέλη Αυγούστου καταβάλλοντας ταυτόχρονα δυο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Έκπτωση φόρου: Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.