Το τρίπτυχο των οφειλών στη χώρα - το οποίο αυξάνεται σημαντικά λόγω της πανδημίας - βρίσκεται στο επίκεντρο του διημέρου επαφών «κορυφής» που διενεργούνται σήμερα και αύριο εξ αποστάσεως μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών για την 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πόρισμα αναμένεται στις 26 Μαΐου, με στόχο να συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, και προφανώς όσα θέματα μείνουν «ανοικτά» θα συζητηθούν μέσω «αλληλογραφίας» το επόμενο διάστημα.
Μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν οι θεσμοί τις κρατικές οφειλές προς ιδιώτες, οι οποίες αντί να μειωθούν (όπως έπρεπε βάσει χρονοδιαγράμματος) αυξάνονται και πάλι (κυρίως λόγω των ταμειακών δυσκολιών που προκαλεί η πληρωμή των μέτρων στήριξης). Στο στόχαστρο τίθενται και τα χρέη προς το κράτος αλλά και προς τις τράπεζες.
Τα κρατικά φέσια
Στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, που είναι πάγιο «αγκάθι» στις σχέσεις με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί πέρα από το νέο χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων (το οποίο συζητούν με την κυβέρνηση), θέτουν άλλους δύο στόχους. Βάζουν στο στόχαστρο και τις οφειλές της ΑΑΔΕ για επιστροφές φόρων, αλλά και τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, Νοσοκομείων κλπ.) καθώς τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν άνοδο.
Έτσι, πέρα από τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις ζητείται να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα με ελάχιστο στόχο απομείωσης των άλλων οφειλών. Και, προφανώς, να μην υπάρξει νέα άνοδος.
Τα χρέη Γενικής Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στα 1,624 δισ. ευρώ από 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και από 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Στις ΔΕΚΟ αυξήθηκαν οριακά, στους ΟΤΑ από τα 137 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, έφτασαν ένα μήνα μετά στα 156 εκατ. ευρώ, ενώ στα Νοσοκομεία τα χρέη από 608 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν στα 722 εκατ. ευρώ. Στον «λογαριασμό» προστίθενται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες από τα 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο αυξήθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Τα άλλα μέτωπα
Οι συζητήσεις για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων διεξήχθη όλες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και συνδέεται με μία σειρά κινήσεων: Από το Γέφυρα 2 και τον Ηρακλή έως την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών, την απομείωση του «στοκ» των εκκρεμών υποθέσεων νόμου Κατσέλη, και - βεβαίως - τη μεγάλη συζήτηση για το πώς θα δομηθεί η στήριξη και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία αποσωληνωσης της οικονομίας.
Το ζήτημα συνδέεται και με το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, που αυξάνονται (και λόγω των σχημάτων στήριξης της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα τους τελευταίους 13 μήνες), αλλά και με το βάρος που προκαλούν οι καταπτώσεις και το πώς θα αποτιμώνται στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Παγίως το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών (τώρα και μετά την πανδημία) συζητείται, με τους θεσμούς να δυσανασχετούν σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα «μακρόπνοη» ρύθμιση τύπου 120 δόσεων, αν και το προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων της Κομισιόν προβλέπει ειδικές διευκολύνσεις για το διάστημα της πανδημίας και για μία σύντομη περίοδο στη συνέχεια.
Προφανώς βασικό θέμα της συζήτησης είναι οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας αλλά και η πορεία του ΑΕΠ. Και τούτο αφού έως το τέλος του μήνα θα σταλεί ο πρώτος, επί συνόλου δύο νέων προϋπολογισμών, που θα προσδιορίζουν το περιθώριο για την παροχή μέτρων στήριξης αλλά και για μόνιμες ελαφρύνσεις από το 2023 και μετά.
Φωτογραφία: Associated Press