ING: Το «όπλο» του «Ελλάδα 2.0» και η επίδρασή του στην οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ING: Το «όπλο» του «Ελλάδα 2.0» και η επίδρασή του στην οικονομία
Ακόμη και τις ΗΠΑ φαίνεται να ξεπερνά η Ελλάδα, ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας που ισοδυναμούν με το 32,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ING.

Ακόμη και τις ΗΠΑ φαίνεται να ξεπερνά η Ελλάδα, ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας που ισοδυναμούν με το 32,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ING.

Ο ολλανδικός οίκος συνυπολογίζει τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν αλλά και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβαίνοντας σε αυτή την εκτίμηση συγκριτικά με το ΑΕΠ, καθώς όπως επισημαίνει το «πακέτο» της κυβέρνησης Μπάιντεν προσεγγίζει το 25,5% του ΑΕΠ, χωρίς τα νέα μέτρα. Ωστόσο ο τελικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μικρότερος, καθώς το κομμάτι των δανείων έχει δεσμευτεί για τη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, επομένως δεν είναι εγγυημένο ότι θα εκταμιευτεί. Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία ακολουθεί η Ιταλία στο 21,9% του ΑΕΠ, ενώ το μ.ο της Ευρωζώνης ξεπερνά η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο αντίκτυπος του σχεδίου αυτού για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σίγουρα σημαντικός, αν και η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη, όπως επισημαίνει η ING. Τα 433 δισ. ευρώ αφορούν ολόκληρη την περίοδο 2021-2026 για σχεδόν όλες τις χώρες. Αυτό καθιστά τη δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου για την αρχική φάση ανάκαμψης της Ε.Ε καθόλου εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με την ING, oι μεγάλες νίκες είναι μεσοπρόθεσμα, καθώς οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αναπτυξιακή τάση, η οποία ήταν ένα σαφές πρόβλημα της Ευρωζώνης από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Επιπλέον οι αναλυτές του οίκου χαρακτηρίζουν το «Ελλάδα 2.0» πολύ ισορροπημένο, όπως και αυτό της Πορτογαλίας καθώς εμπεριέχει πολλές δαπάνες και για άλλα projects. Η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο (περίπου το 17% του συνόλου), καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση αποτελούν βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα έχει μείνει πίσω από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και μετά.

Στα όσα αναφέρει η ING, επισημαίνει πως στο γερμανικό σχέδιο ένα ποσοστό πάνω από το 50% υπολογίζεται για την ψηφιακή μετάβαση, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν δηλώσει ότι θα ξοδέψουν πάνω από το 40% των κεφαλαίων που τους αντιστοιχεί για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις γύρω από το κλίμα, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία θα ξεπεράσουν το 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider