Στην πιθανότητα να αποφασιστεί μία συνολική ρύθμιση οφειλών όταν τελειώσει η πανδημία αναφέρθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποφάσεις για το αν θα εφαρμοσθεί το εν λόγω – τελευταίο μέτρο της υγειονομικής κρίσης - θα ληφθούν ανάλογα με το μέγεθος του πλήγματος και με την πορεία της οικονομίας, όπως αναφέρθηκε.
Επισημάνθηκε πως τα χρέη από τα μέτρα στήριξης ήδη φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ περίπου. Πρέπει να εξοφληθούν από το 2022 και μετά.
Από το ποσό αυτό, τα 2 δισ. ευρώ περίπου προκύπτουν από αναβολές πληρωμών φόρων/εισφορών και επιπλέον 4-5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Επιστρεπτέας που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2022.
Ανά έτος προκύπτει ένα ποσό εξόφλησης της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέτρα στήριξης. Δηλαδή, αναλογούν, όπως επισημάνθηκε, κατά μέσο όρο 300 ευρώ το μήνα ανά επιχείρηση.
«Πάμε σε μία ομαλοποίηση της κατάστασης μετά τον Μάιο», ανέφεραν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνει η κάνουλα της βοήθειας. Η βοήθεια θα παραμείνει και θα είναι πολύμηνη» ανέφεραν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, εξήγησαν πως θα αφορά στα υφιστάμενα μέτρα, «δεν θα έχουμε καινούργια πράγματα» πέραν μίας ρύθμισης υποχρεώσεων που φαίνεται πως είναι, όπως αναφέρθηκε, το μόνο ζήτημα που πιθανόν να έρθει ως νέο μέτρο στήριξης. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο μέτρο που αν γίνει θα «κλείνει την περίοδο της πανδημίας».
Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν τότε, με βάση την κατάσταση. Για το ύψος των νέων οφειλών της πανδημίας των 7 δισ. ευρώ περίπου, επισήμαναν οι ίδιες πηγές πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν χώρο για να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα, λόγω των κονδυλίων της ΕΕ. Αυτό που απασχολεί πιο πολύ είναι τι θα γίνει με αυτές τις εταιρείες που ήταν οριακές πριν. Αλλά η «μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων δεν θα έχει προβλήματα».
Διεύρυνση για την εποχική απασχόληση, μισθοί αντικειμενικές
Για τις αντικειμενικές αξίες και το πότε θα ανακοινωθούν είπαν πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι θα ανακοινωθούν σχετικά σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, για να ξεκινήσει η τεχνική διαδικασία αρκετών μηνών που πρέπει να κάνει η ΑΑΔΕ και να προσαρμόσει τις αντικειμενικές στον ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς θα ισχύσουν στην πράξη από τις αρχές του 2022 και για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.
Για την πορεία των μισθών αναμένεται πως θα υπάρχει αύξηση στην επόμενη φάση. Γιατί δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι από την ανάκαμψη αλλά και από την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας.
Ωστόσο, στην πρώτη φάση της επιστροφής στα επίπεδα του 2019 «έχουμε πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις που θα πρέπει να ανακάμψουν όμως δεν μπορείς να πας με το καλημέρα και να αυξήσεις το εργατικό κόστος με το που θα βγαίνουν από την Πανδημία» ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Λόγω της απότομης πτώσης του ΑΕΠ «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά και τα θέματα του κατώτατου μισθού» είπαν και εξήγησαν πως «τεχνητά με τις αναστολές διατηρήθηκε ένα απόλυτο κατώφλι για τους μισθούς στην οικονομία που ήταν στο κατώτατο μισθό παρά τη δίεση ύφεση που υπήρξε».
Θα χρειαστεί λοιπόν μία περίοδος προσαρμογής και μετά θα συζητηθεί η προσαρμογή του κατώτατου, είπαν. Γιατί «δεν μπορείς να αλλάξεις τον κατώτατο μισθό που ορίστηκε με δεδομένα της οικονομίας το 2019» τώρα, «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει όταν θα επανέλθει η οικονομία στα δεδομένα του 2019 ή λίγο πριν ή λίγο μετά, δεν μπορεί να ανοίξει όταν η οικονομία είναι σε μεταβατική φάση και πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν αβεβαιότητες για την επιβίωσή τους».
Για τους εποχικά απασχολούμενους και για τη σχετική σύσκεψη που γίνεται, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως «η τάση είναι να χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε υφιστάμενα προγράμματα και να μην κάνουμε καινούργια», υπονοώντας ότι θέλουν να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα εργαλεία για την κάλυψη και αυτών των ομάδων εργαζομένων (κυρίως στον τουρισμό).
Επισήμαναν επίσης πως οι αναστολές, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορεί να υπάρξουν, πλέον κλείνουν τον κύκλο τους. Αλλά, υπάρχουν άλλα εργαλεία για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι. Δεν απέκλεισαν βέβαια παράταση του μέτρου και τον Ιούνιο όπου η αγορά δεν έχει ανοίξει.