ΕΕ: 1,68 εκατ. για τη στήριξη της γεωργίας στην Ελλάδα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: 1,68 εκατ. για τη στήριξη της γεωργίας στην Ελλάδα

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση σε σημαντικούς γεωργικούς τομείς και ιδιαίτερα στον γαλακτοκομικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μέτρα μεταξύ των οποίων και νέα χρηματοδοτική βοήθεια επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα με τη μορφή του εθνικού φακέλου θα διατεθεί το ποσό των 1.683.910 ευρώ, ενώ σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινώσει τον τρόπο κατανομής του ποσού αυτού.

Από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ, τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο γαλακτοκομικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος για την παροχή στήριξης μεμονωμένων παραγωγών υπό την προϋπόθεση εθελοντικής μείωσης της παραγωγής και άλλα 350 εκ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή εθνικών φακέλων στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Πρόκειται για μια στοχοθετημένη ενίσχυση που θέλουμε να έχει και μια ευελιξία στη διανομή της. Δηλαδή να λάβει υπόψη της, για το σύνολο της χρηματοδότησης, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των κρατών μελών καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι γεωργοί από τη μια άκρη της Ένωσης στην άλλη», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μανώλης Αποστόλου, στο πλαίσιο του Συμβούλιου Υπουργών Γεωργίας Αλιείας. Ανέφερε μάλιστα ότι η κρίση για παράδειγμα στον τομέα της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα συνδέεται με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, οι οποίες λειτουργούν σε περιβάλλον με αυξημένο κόστος παραγωγής και έρχονται αντιμέτωπες με αθρόες εισροές φθηνότερης πρώτης ύλης από χώρες με υπερπαραγωγή, προσθέτοντας σε αυτά και το πλήγμα που έχει υποστεί ο τομέας από την οζώδη δερματίτιδα.

Τόνισε επίσης ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, όχι μόνο γιατί συνδέεται με τη μοναδική δραστηριότητα , που μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο εισόδημα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά και γιατί παρουσιάζει μείωση στη παραγωγή του. Ο κ. Αποστόλου ζήτησε παράλληλα την εξεύρεση λύσεων με πιο μέσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα όπως μεταξύ άλλων:

- την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών,

- τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εξισορρόπησης της παραγωγής γάλακτος, διασφάλισης τιμών παραγωγού πάνω του κόστους και όχι ενίσχυσης της υπερπαραγωγής,

- την ενίσχυση των προγραμμάτων προώθησης και το άνοιγμα νέων αγορών ή αύξησης της κατανάλωσης,

- την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης στα φρούτα και λαχανικά,

- την ύπαρξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης των τυριών σε μόνιμη βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider