ΔΝΤ: Προειδοποίηση για πιο διαρκή πληθωρισμό - Οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ: Προειδοποίηση για πιο διαρκή πληθωρισμό - Οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα
Το ζήτημα διαιρεί επί του παρόντος την επενδυτική κοινότητα, την οποία απασχολούσε εάν η πρόσφατη αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι εδώ για να μείνει.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από απλώς μεταβατικός, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Το ζήτημα διαιρεί επί του παρόντος την επενδυτική κοινότητα, την οποία απασχολούσε εάν η πρόσφατη αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι εδώ για να μείνει.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 5,4% τον Ιούνιο - ο ταχύτερος ρυθμός σχεδόν 13 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός έφτασε το 2,5% τον Ιούνιο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018 και πάνω από τον στόχο της BoE για 2%.

Ως επί το πλείστον, το ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον θεωρεί αυτές τις πιέσεις τιμών ως παροδικές. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά εύρη του στις περισσότερες χώρες το 2022», δήλωσε το ΔΝΤ στην παρουσίαση του World Economic Outlook.

Εντούτοις, προειδοποίησε ότι «η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή».

«Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεταβατικές πιέσεις να γίνουν πιο επίμονες και οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να λάβουν προληπτικά μέτρα», δήλωσε το ΔΝΤ.

Οι υψηλότερες τιμές αυξάνουν τις πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αποσύρουν σταδιακά τις «χαλαρές» νομισματικές πολιτικές τους.

Το ΔΝΤ είχε επισημάνει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εάν οι ΗΠΑ παρείχαν ακόμη περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη, θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκοπινάθ, έγραψε σε μια δημοσίευση της σε blog την Τρίτη, ότι «οι πιο επίμονες εφοδιαστικές αναταράξεις και οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των κατοικιών είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρκή υψηλό πληθωρισμό»

Προειδοποίησε επίσης ότι «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος έως το 2022 σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές που σχετίζονται εν μέρει με τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και στις νομισματικές υποτιμήσεις».

Πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος και 4,9% το 2022

Το ΔΝΤ την Τρίτη διατήρησε το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 6% για το 2021, αλλά αναθεώρησε τις προσδοκίες του για το 2022.

Αντί για παγκόσμιο ΑΕΠ 4,4%, όπως προέβλεπε τον Απρίλιο, το Ταμείο βλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 4,9% για το επόμενο έτος.

«Η αναβάθμιση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων για το 2022 προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αναβάθμιση της πρόβλεψης για τις προηγμένες οικονομίες, ιδίως τις ΗΠΑ,, αντανακλώντας έτσι την αναμενόμενη νομοθεσία για την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη το β’ εξάμηνο του 2021 και τα βελτιωμένη στοιχεία για την υγεία ευρύτερα», ανέφερε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Our World in Data, το 13,81% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19 και το 13,46% έχει εμβολιαστεί εν μέρει. Αυτό δείχνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, περισσότερο από το 54% όλων των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στη Νότια Αφρική, ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 3,9% και στην Αίγυπτο στο 1,57%.

Προβλέπει ακόμη χαμηλότερες προοπτικές για την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου τα πρόσφατα κύματα της COVID-19 επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν παγκοσμίως, αναφέρει το Ταμείο, μεταξύ των οποίων η προοπτική νέες, πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού να οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και σε περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα.

Σε ένα σενάριο, που αφορά τόσο τις αναδυόμενες οικονομίες όσο και τις αναπτυγμένες χώρες με υψηλή διστακτικότητα έναντι των εμβολίων, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το 2022.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ τον θεωρεί ως το μεταβατικό αποτέλεσμα «αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης» καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider