Με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το β' τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2% και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν με τη σειρά τους ανάπτυξη της τάξης του 2%.
Σε ετήσιο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 14,3% έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 13,6%, ενώ και οι αναλυτές ανέμεναν μια ανάπτυξη στο 13,6%.
Ωστόσο, σημειώνεται πως σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι 2,5% χαμηλότερα από το μέγεθος της ανάπτυξης που είχε καταγράψει στο δ' τρίμηνο του 2019, σε εποχικά προσαρμοσμένα μεγέθη.
Η απασχόληση στις χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (έναντι αρχικής μέτρησης για άνοδο 0,5%) και κατά 1,8% σε ετήσιο επίπεδο (αμετάβλητη σε σχέση με την αρχική μέτρηση της Eurostat).
Η κατανάλωση των νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε τριμηνιαία κατά 3,7% (έναντι συρρίκνωσης 2,1% που αναφερόταν στην αρχική μέτρηση και αντί για άνοδο 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές).
Οι κυβερνητικές δαπάνες των χωρών της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν σε σχέση με το α' τρίμηνο κατά 1,2% (έναντι συρρίκνωσης 0,5% που αναφερόταν στην αρχική μέτρηση και αντί για άνοδο 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές).
Σε επίπεδο ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ των 27 οικονομιών της Ένωσης αναπτύχθηκε κατά 13,8% για το β' τρίμηνο σε ετήσιο επίπεδο και κατά 2,1% σε τριμηναίο επίπεδο.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021 κατέγραψε η Ιρλανδία (6,3%), η Πορτογαλία (4,9%), η Λετονία (4,4%) και η Εσθονία (4,3%).
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο ΑΕΠ κατέγραψαν η Μάλτα (-0,5%) και η Κροατία (-0,2%).